Cum să înveți eseurile fără să tocești?

În cei 8 ani de activitate pedagogică,am  întâlnit frecvent deznădejdea elevilor generată de mitul de a toci. Desigur, că structura unui eseu este elaborată în așa factură încât el poate fi memorat din diverse cărți. Școala, chiar dacă în prezent se reperează mici minusuri ale acestei insituții, are rolul de a dezvolta gândirea critică. Eseul de la subiectul 3 este și el o componentă indispensabilă de antrenare a gândirii. Literatura reprezintă un domeniu plasat în zona artistică, în consecință  are un rol de a forma omul.

Eseul de la Bacalaureat, solicită elevului să prezinte o operă literară aparținătoare unui curent literar, perioadă, autor canonic. Există trei tipuri de cerințe, particularitățile operei, particularitățile personajului, relația dintre personaje. Este drept, ultimii ani au scos la iveală la secția real o pondere mai mare a particularităților operei, în timp ce umaniștii se întâlnesc cu particularitățile personajului.

Cum facem să întelegem opera fără să tocim. În primul rând, vreau să pornesc de la demitiza anumite tehnici magice. Întelegerea unei opere, presupune efort, nu există cale fără efort, Tocitul implică un efort accentuat față de a angrena mintea în procesul pătrunderii în tainele operelor.

Primul aspect de care trebuie să ții cont când vrei să întelegi logic opera este să știi exact ce componente să ai vedere. Acest fapt presupune cunoașterea baremului.  El se găsește pe internet, se regăsește explicat de mine în ghidul premium pentru Bac. Plecând de la ipoteza că ne-am familiarizat cu arhitectura unui eseu, este necesar să studiem opera respectivă. Putem căuta un rezumat, un clip, notitele de la scoala.

Pentru a fi mai ușor realizează o mapă mentală pe o foaie în care să scrii toate operele pe care le ai de studiat și identifică curentul literar în care se încadrează. O să ai surpriza să observi că mai multe opere vizează același curent și deja îți garantezi două puncte.

Scrie pe o foaie trăsăturile curentului, apoi întelege logic titlul operei. El exprimă mereu ceva. Pentru romane, căută un rezumat, caută cele două secvențe relevante în carte. Citește-le, o să fie mult mai facil. Ca elemente de compoziție, la romane mereu ai varianta de perspectivă narativă și titlu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *