Rezolvare simulare Bacalaureat Limba și literatura română 2024

Rezolvare simulare limba română bacalaureat 2024

  1. Indică sensul din text al cuvântului sforțări și al secvenței la fiece pas.
  2. Menționează soluția găsită de persoanele interesate de lectură, care nu au posibilitatea să-și cumpere cărți, utilizând informațiile din textul dat.
  3. Precizează un efect al creșterea interesului față de sport în spațiul românesc, justificându-ți răspunsul cu o secvență semnificativă din textul dat.
  4. Explică un motiv pentru care tejghelele librăriilor din Paris sunt amplasate până în mijlocul trotuarului.
  5. Prezintă, în 30 – 50 de cuvinte, relația dintre jurnaliștii francezi și scriitori, așa cum reiese din textul dat.

Rezolvare simulare

 

Acestea sunt câteva direcții:

 

 

  1. Sensul din text al cuvântului sforțări este de efort suplimentar, iar secvența la fiece pas are rolul de a contura prezenta peste tot a librăriilor.
  2. Soluția găsită de persoane interesate de lectură, este de a citi la librăriile stradale, direct de pe tejghea.
  3.  Un efect al interesului față de sport în spațiul românesc este acela de a spori cronica respectivă.  Secvența care justifică răspunsul este: ceea ce justifică sporirea cronicii respective.
  4. Motivul pentru care tejghelele librăriilor sunt amplasate până în mijlocul trotuarului este acela de a spori vânzările. Astfel, oamenii grăbiți pot vedea anumite cărți, care să le trezească interesul.
  5. Relația dintre jurnaliștii francezi și scriitori este una de colegialitate. Un ziarist se consideră scriitor pentru că este important modul în care expune informația, având un stil îngrijit. Totodată, scriitori sunt de acord că ziariștii sunt înzestrați cu har literar, chiar dacă scrisul lor este efemer.

 

 

Text argumentativ

Redactează un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumentezi dacă presa contribuie sau nu la formarea gustului artistic al publicului, raportându-te atât la informațiile din fragmentul extras din volumul Metropole de Liviu Rebreanu, cât și la experiența personală sau culturală.

Presa reprezintă o publicație cotidiană, care are scopul de a informa un public larg despre diverse aspecte întamplate în societate. Consider că presa contribuie la formarea gustului artistic al publicului întrucât ziariștii sunt formatori de opinie și persoane culte.

În primul rând, un ziar este o publicație serioasă și acreditată, iar cei care scriu se documentează minuțios despre subiect. Un ziar de calitatem trebuie să aibă rubrici de arte, de multe ori semnate de somități din domeniu. În fragmentul suport, se obervă că în Franța există un cult al literaturii, iar toate ziarele au rubrici bine construite dedicate creației artistice. Totodată, foarte mulți scriitori au rubrici în presă, considerându-i pe ziariști colegi.

În al doilea rând, presa este o sursă sigură de informare, iar anumiți scriitori înzestrați cu un har al redactării pot produce schimbări în populație.  De exemplu, în România presa s-a dezvoltat foarte mult. Există publicații de specialitate precum Observator cultural unde scriitori de elită semnează articole.

În concluzie, presa poate avea influentă asupra dezvoltării gustului artistic.

 

Subiectul 2

 

 

 

 

Indicatiile scenice reprezintă o particularitate a genului dramatic cu menirea de a furniza diverse informații.

In fragmentul suport extras din George Mihai Zamfirescu Doamnisoara Nastasia se identifică mai multe roluri ale indicațiilor scenice. Un prim aspect este remarcat de expunerea unor informații despre divizarea textului. Astfel, este prezentată scena numărul 3. Un al rol, este acela de a contura mai bine jocul actoricesc. Indicațiile scenice prezintă stările interioare ale personajului Nastasia. Aceasta se află într-un amalgam emoțional fiind, nervoasă, veselă.

În concluzie se remarcă prezenta indicațiilor scenice cu rolul de a contura viziunea dramaturgului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *