Omonimele- Teorie+ test quiz

Iată-ne cu un nou articol foarte util scris pe blogul vostru preferat! (nu?) Rămânem pe teritoriul tainic al vocabularului și vom discuta despre omonime.

Acum că v-am introdus în temă să vedem ce sunt alea omonime și cum le putem identifica?            Omonimul reprezintă o serie de cuvinte care se scriu identic (sau se pronunță), dar au sensuri complet diferite! Da, așa este! veți vedea imediat.

Să vedem de unde provine termenul de omonim pentru a înțelege logic ce vrea acest cuvânt de la noi! cuvântul „omonim” vine din greaca veche şi este compus din „homo”, care înseamnă „la fel”, şi „onimos”, care înseamnă „nume”.

Treaba poate părea simplă, dacă cuvântul se scrie la fel, dar are sens complet diferit este omonim! așa este, dar există și o clasificare pe care e bine să o știm pentru examen.

1. Omonime lexicale: asta înseamnă că termenii aparțin acelorași părți de vorbire. Dă-mi voie să dau exemple! dar, stai! există și aici o clasificare:

Omonime lexicale parțiale: cuvintele se încadrează în aceeași parte de vorbire dar, există anumite diferențe. Să luăm cuvântul bandă.

Bandă este omonim, nu ma crezi? Ei atacă în bandă! Mă epilez cu  bandă! ambele sunt substantive, dacă le punem la plural ce observăm?

Bandă-bande= grup de oameni/bandă-benzi=fâșii.

Omonime lexicale totale = cuvintele se încadrează în aceeași parte de vorbire și coincid în totalitate!

Să luăm ca exemplu substantivul broască. Este clar omonim. Broasca de la ușă/ broască animal.

În lac sunt multe broaște/ Broaștele ușilor. Observăm că la plural au exact aceeași formă, comparativ cu substantivul bandă care la plural avea formă diferită.

2. Omonime gramaticale– aici avem parte de cuvinte care au valori gramaticale diferite în cadrul aceleași paradigme. Vă explic! Să luăm verbul  a alerga! Putem spune așa! El aleargă/ Ei aleargă/ Aleargă (Imperativ).

3. lexico-gramaticale- cuvintele aparțin unor părți de vorbire diferite.

mare= adjectiv- Copac mare

mare=substativ- Merg la mare.

 

Mai avem câteva situații

omofonie= se pronunță la fel, dar se scriu diferit (ea= pronume, ia=verb)

omografie=se scriu la fel, dar se pronunță diferit (barem/ barem)

Acum să vedem ce am acumulat printr-un test quiz! Nu?

 

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *