Modernismul românesc- Ce este, cum îl înțelegem?

   Modern! Fii modern!

   Salutare, dragi iubitori de cultură și mai ales elevi aflați în puncte critice ale existenței! Modernismul este cu siguranță unul dintre curentele literare care ne fac să ne dăm cu capul de pereți să să spunem de ce? ce mai vor și ei? În cadrul acestui articol voi încerca să vin cu o oază de lumină în tenebrele create de multe ori chiar de sistemul educațional.

A fi modern înseamnă în primul rând a trăi în prezent, a fi conectat cu realitatea imediată. Secolul xx avea să fie unul extrem de interesant. Un secol cât 1000! Războaie, regimuri totalitare, dar și revoluții științifice! Pe fondul unor vremuri grele, de criză, literatura era constrânsă moral să reflecte probleme omului modern.

Literatura română în secolul xx, mai exact prin perioada interbelică joacă pe două terenuri. Pe de o parte avem tradiționalismul care aspiră spre conservarea literaturii de tip ortodoxist.  Ei erau împotriva progresului științific deoarece ar otrăvi sufletul, l-ar îndepărta pe om de adevăratele origini. În altă ordine de idei, exact în aceeași perioadă se manifestă modernismul. Opus tradiționalismul și teoretizat de Eugen Lovinescu pledează pentru sincronizarea literaturii române cu cea europeană. Literatura trebuie să preia în nucleul ei noutățile europene precum filosofia, psihologia. Literatura în care era prezentat un țărăn care merge călare pe cal la câmp și îi mulțumește lui Dumnezeu pentru soare și grâu este învechită și nu respectă spiritului veacului. În literatura modernă în centru era figura intelectualului care se luptă cu absurdul unei vieții mecaniciste lipsită de sens căutând sensul în propria ființă. Acțiunea se mută de la sat la oraș. De ce la oraș? Orașul este un loc unde domină absurdul, artificialul, marcând ruptura cu trecutul și deschiderea spre progres tehnologic. Temele moderne sunt diferite și caută să îl pună pe cititor față în față cu marile dileme ale existenței: moartea, iubirea.

Structura romanelor modernă este inedită. De pildă în romanul Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război finalul este deschis. Asta înseamnă că nu știm ce se întâmplă cu exactitate cu personajul și în calitate de cititori devenim coscriitori. Apare fragmentarismul, care presupune anumite rupturi în operă care ne împiedică să înțelegem firul narativ, deoarece viața noastră este fragmentată și nu are un fir logic.

Modernitatea presupune suspiciunea cunoașterii trecutului. Care este fundamentul unor informații? Pe ce ne bazăm? iar descoperirile precum psihanaliza lui Freud, inconștientul colectiv teoretizat de Jung, relativismulul lui Einstein îl vor duce pe omul modern tot mai departe de trecut și îi va propune să privească cu încredere spre nimic de cele mai multe ori.

În literatură modernitatea o înțelegem precum o atitudine, un mod de a fi, de a privi lumea. Acest curent literar se împarte în mai multe fețe care pledează pentru diverse aspecte. Perioada interbelică este cea mai benefică pentru spiritul literar. Cultura românească începe să își ia zborul și aproape de înălțare sistemul comunist trage fară milă în aripile literaturii zdrobindu-le pentru o perioadă extrem de lungă.

Modernul pledează pentru libertate totală, iar acest aspect se zărește frecvent în poezie. Am citit poezii de Blaga și am zis ce poezie e asta fară rimă? E o poezie care nu mai necesită concentrare pe anumite formalități, iar poetul este liber să își dedice cugetul transmiterii unui mesaj. Poezia modernă aduce un limbaj nou, o formulă inedită care este absolut normal privind contextul. Având în vedere descoperirile științifice poezia nu mai putea să fie ignorantă. Poetul se află prins în lupte cu sinele, iar Arghezi spunea așa frumos: Aş cânta: nu cânt şi sunt/ Parc-aş fi şi nu mai sunt. Modernismul este cel mai filosofic curent literar, păcat că la școală filosofia este materia aia la care luăm 10 să ne mărim media.

Desigur că ar fi multe de spus, dar am încercat o tratare superficială și zic eu benefică pentru rațiune.

Te așteptăm pe canalul de youtube:

https://www.youtube.com/channel/UCmN5dZr6vLSl99AAJWlR1jg?view_as=subscriber

Te așteptăm pe facebook:

https://www.facebook.com/voipromova

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *