Bacalaureat
A. Scrie pe foaia de examen, în enunțuri, răspunsul la fiecare dintre următoarele cerinţe cu privire
la textul dat.
1. Indică sensul din text al cuvântului glorie și al secvenței din nou.
2. Menționează numele celor doi traducători ai poeziilor lui Francis Jammes, utilizând informaţiile din textul dat.
3. Precizează o pasiune a scriitorului Ion Pillat, justificându-ți răspunsul cu o secvență semnificativă din textul dat.
4. Explică motivul pentru care Virgil Carianopol cumpără volumul Scrisori către Plante.
5. Prezintă, în 30-50 de cuvinte, opinia lui Ion Pillat despre traduceri, așa cum reiese din textul dat
1. În text, cuvântul „glorie” este faimă, prestigiu. Secvența „din nou” are sensul de iarăși.
2. Cei doi traducători ai poeziilor lui Francis Jammes, menționați în text, sunt Ion Pillat și N. I. Herescu.
3. O pasiune a scriitorului Ion Pillat este călătoritul fapt justificat de secvența: „a călcat cel mai mult țara pas cu pas, a căutat să-i descifreze frumusețile și a iubit-o pentru că a cunoscut-o.”
4. Virgil Carianopol cumpără volumul Scrisori către Plante pentru a i-l dărui lui Ion Pillat, ca semn de recunoștință, după ce poetul îi oferise, la rândul său, un volum cu autograf.
5. Ion Pillat consideră că traducerile sunt necesare, deoarece completează lipsurile literaturii autohtone, dar nu ar trebui să o înlocuiască. El afirmă că traducerea „umple un gol”, însă trebuie axare pe producerea unei literaturi proprii de calitate.
B. Redactează un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumentezi dacă relațiile interumane sunt influențate sau nu de existența unor preocupări comune, raportându-te atât la informațiile din fragmentul extras din volumul Scriitori care au devenit amintiri de Virgil Carianopol, cât și la experiența personală sau culturală.
Relațiile interumane reprezintă ansamblul legăturilor sociale, afective, cognitive și comportamentale care se stabilesc între indivizi, în cadrul diverselor contexte de viață. Consider că relațiile interumane sunt influențate de preocupările comune deoarece acestea creează un cadru prietenos
În primul rând, preocupările comune facilitează apropierea între persoane, oferind subiecte de discuție și interesul de a se dezvolta reciproc. Printr-un context social, oamenii se apropie afectiv și cognitiv unul de altul și contribuie la dezoltarea socială. . De exemplu, în fragmentul extras din volumul Scriitori care au devenit amintiri de Virgil Carianopol, relația dintre autor și poetul Ion Pillat ia naștere tocmai din pasiunea împărtășită pentru literatură. Virgil Carianopol dorește să obțină un autograf de la poet, în urma acestui moment se creează un dialog generat de pasiunea comună. Schimbul de volume și gestul spontan al lui Pillat de a-i oferi o carte semnată sugerează o legătură umană născută pe baza unui interes cultural împărtășit.
În al doilea rând, preocuparile comune pot da naștere și unor prietenii solide. Aceștia vor încerca sa găsească un reper care să conducă spre dezvoltare personală și profesională.Un exemplu concret este cel dintre Eminescu și Creangă, doi autori foarte diferiți ca stil, dar uniți de preocupări comune pentru limba română, tradiția populară și valorile naționale. Ambii au frecventat cercul literar Junimea, unde se discuta intens despre literatură, estetică și identitate culturală. Acolo, într-un mediu în care ideile și textele circulau liber, cei doi au descoperit în celălalt un partener de conversație și un om cu care puteau împărtăși nu doar idei, ci și valori, chiar dacă aveau temperamente diferite.
În concluzie, preocuparile comune, pot da naștere relațiilor interumane și ajută la evoluția societății.