Notațiile autorului- Victor Eftimiu- Omul care a văzut moartea

ghid bacalaureat

SUBIECTUL al II-lea (10 puncte) Prezintă, în minimum 50 de cuvinte, rolul notațiilor autorului în fragmentul de mai jos. ACTUL I
Decor unic. Birou-salon. Provincie. Zi de mai, în casa domnului Alexandru Filimon. Mobilă învechită. Pian cu fotografii. Panoplie*. Pe un perete, două fotografii mărite cu cărbunele, ale doamnei și domnului Filimon, ceva mai tineri și semnate Alice, tronează în rame de aur, foarte încărcate, oval peste pătrat. Ușa și ferestrele se vor așeza după fantezia regizorului sau posibilitățile teatrului.
Ceasornicul cu cuc anunță ora patru. Doamna Raluca Filimon e în scenă cu fiica dumisale, Alice, și brodează.
RALUCA: Patru.
ALICE (care citește un roman): Te-am rugat de-atâtea ori, mamă, să scoți cucul ăsta din casă. Nu e modern. RALUCA: Amintire de la mama…
ALICE: Dac-am păstra toate amintirile…
Victor Eftimiu, Omul care a văzut moartea
*panoplie – colecție de arme aranjate pe un panou

 

Notă
Pentru conținut, vei primi 6 puncte, iar pentru redactare, vei primi 4 puncte (utilizarea limbii literare – 1 punct; logica înlănțuirii ideilor – 1 punct; ortografia – 1 punct; punctuaţia – 1 punct).

În vederea acordării punctajului pentru redactare, răspunsul trebuie să aibă minimum 50 de cuvinte şi să dezvolte subiectul propus.

Notațiile autorului reprezintă informații care conturează mai bine lumea textului dramatic. În fragmentul extras din Victor Eftimiu, Omul care a văzut moartea, indicațiile scenice au diverse roluri. Un prim aspect este acela de a contura decorul unde este plasat acțiunea “mobila învechită, pian cu fotografii, etc” . Un alt reper marcat de notații este acela de a contura gesturile personajelor “care citește un roman”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *