Participiul
Continuăm lecțiile noastre despre minunatul nostru verb. Ne aflăm acum în zona verbelor nepersonale. Numite cândva moduri, în conformitate cu noua programă le numit forme verbale nepersonale. Foarte interesant la acest participiu este că în momentul în care nu intră în componența unei forme compuse, el se comportă ca un adjectiv.
În consecința comportamentului său, participiul cunoaște forme pentru feminin și masculin, forma de singular dar și de plural. Să luăm exemplul verbului a iubi: iubit/iubit/iubite/iubiți.
Totuși, o întrebare bună care se naște în mintea voastră macinată de probleme morfologice este legată de modul în care identificăm participiul. Da, așa este! are terminații specifice: at, ut, s, it, ât.
Acest mod este extrem de altruist și intră în componența formării modurilor și timpurilor. În ordine absolut aleatoare el alcătuiește: perfect compus, viitor anterior, prezumtiv perfect, conjunctiv perfect și condițional optativ perfect. Despre auxiliare am discutat aici:
https://eromana.ro/2020/12/verbul-a-fi-a-avea-a-vrea-auxiliare/
Atentie! În momentul în care intră în componența alcătuirii formelor compuse, participiul este utilizat doar la masculin. Nu spunem : am plecată.
În momentul în care determină un substantiv devine adjectiv participial. Pe sistemul ce se naște din pisică șoareci mănâncă, participiul devenit adjectiv nu uită de unde a plecat. El își păstrează anumite trăsături de verb când este calificată o anumită acțiune: om băut
Ar mai câte ceva de spus, dar esențialul este precizat.
Ia vezi câte știi despre participiu cu un test: