Rezolvare simulare 2024 Brăila- Bacalaureat limba și literatura română.

Am redeschis „dosarul” mamei. Din recitirea și a ultimelor cărți poștale, redescopăr că i se propusese „târgul” (să mă las de activitatea mea), reiterat în spitalul închisorii, unde preferase să moară decât să-mi scrie câteva rânduri prin care m-aș fi angajat să fiu agenta lor în schimbul eliberării ei. Evident, atunci, înainte de arestare, nu i-au propus târgul direct ca în închisoare, dar au lăsat-o să înțeleagă, destul de insistent ca să-mi lanseze acest avertisment de ultim moment. După ce am descifrat (totul era codat și uitasem formulele) câteva scrisori și cărți poștale, n-am mai fost în stare de nimic toată seara. Nu s-a cicatrizat.

(1990) Miercuri, 6 septembrie

O lectură și aberantă, și pasionantă: Cartea Mamei de Albert Cohen, în traducerea Irinei Mavrodin. Aberantă deoarece nu mi-a fost nicicând dat să citesc o traducere din franceză în română. Plecând în grabă, am luat însă primul volum la îndemână. Am simțit de-a lungul lecturii o constantă stinghereală. Pasionantă totuși această lectură. E tonul fățiș liric pe care mi l-aș fi dorit pentru a scrie despre mama. Mi-era, mi-era frică de el, deoarece rezultatul ar semăna cu o ploaie de lacrimi. Albert Cohen își poate permite așa ceva deoarece dimensiunea lirică este dezlănțuită la el de fapte mărunte, la limită duios-ridicole, pentru că mama lui e o „antieroină”. Felul cum îl îngrijea sau îi pregătea dulcețurile stă parcă în contrapunct cu delirul admirației. Dar eu am de ce s-o admir pe mama, nu doar pe intelectuala care a fost, dar și pe eroina care a devenit în închisoare, refuzând cu prețul vieții să dea Securității armele (o scrisoare către mine) pentru a mă șantaja. Atunci și acolo, mama m-a născut a doua oară. După ce-mi dăduse viața, mi-a dăruit și libertatea de a mă comporta după firea mea, fără a avea de ales între sinucidere și a fi unealta „lor”. Or cum să găsesc cuvintele pentru a o descrie pe mama fără a cădea în clișeele sublime? Trebuie probabil să ai geniu, iar eu n-am nici măcar talent. Cel puțin nu destul pentru a rivaliza cu un astfel de Model. Totuși o singură carte aș fi vrut să scriu: tocmai Cartea Mamei. (1995)

Monica Lovinescu, Jurnal esențial 1981-2002

A. Scrie pe foaia de examen, în enunțuri, răspunsul la fiecare dintre următoarele cerinţe cu privire la textul dat.

1. Indică sensul din text al cuvântului târgul și al secvenței după firea mea. 6 puncte

 

Sensul din text al cuvântului târgul este de întelegerea. Sintagma după firea mea are sensul de comportamentul meu, caracterul meu.

2. Menționează numele celei care a tradus din limba franceză Cartea Mamei, utilizând informațiile din textul dat. 6 puncte

Numele celei care a tradus din franceză în română, Cartea Mamei este Irina Mavrodin.

3. Precizează care este tonul pe care și l-ar fi dorit Monica Lovinescu pentru a scrie despre mama ei, justificându-ți răspunsul cu o secvență reprezentativă din textul dat. 6 puncte.

Conform fragmentului suport. autoarea și-ar fi dorit să scrie despre mama ei utilizând un ton fățiș liric. Secvența care justifică răspunsul este: E tonul fățiș liric pe care mi l-aș fi dorit pentru a scrie despre mama

4. Explică motivul pentru care autoarea consideră că mama ei a născut-o pentru a doua oară, refuzând să dea Securității o scrisoare către ea. 6 puncte

Autoarea consideră că mama ei a născut-o a doua oară întrucât autoarea putea fi santajată și obligată să devină instrumentul securității prin intermediul unei scrisori deținute chiar de mama ei. Faptul că aceasta refuză, îi conferă autoarei libertate.

5. Prezintă, în 30–50 de cuvinte, imaginea mamei Monicăi Lovinescu, evocată la nivelul fragmentului. 6 puncte

Mama Monică Lovinescu este prezentată ca o fire puternică cu principii clare de viață. Aceasta este, conform textului de o intelectualitate extraordiară. Totodată, ea preferă să stea în arest sau chiar să își piardă viața, decât să își dea fata pe mâna securității. Acest fapt dovedește demnitatea si puritatea interioară.

_______________________________________________________________________________________________________________

B. Redactează un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumentezi dacă modelul demnității
materne este determinant în formarea viitorului adult, raportându-te atât la informațiile extrase din textul dat, cât și la experiența personală sau culturală.

 

Rezolvarea textului argumentativ se regăsește în ghidul premium pentru Bacalaureat:

 

https://payhip.com/b/31EhI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *