Scrie un text de minimum 150 de cuvinte, în care să prezinți mesajul textului/o semnificație a textului Prietenul de Tudor Arghezi.

Scrie un text de minimum 150 de cuvinte, în care să prezinți mesajul textului/o semnificație a textului Prietenul de Tudor Arghezi.
În redactarea textului:
• vei preciza mesajul textului/o semnificație a textului, prin referire la tema literară;
• vei menționa patru trăsături ale lui Ursei;
• vei interpreta două figuri de stil diferite, relevante pentru mesaj/semnificație;
• vei prezenta o emoție exprimată/un sentiment exprimat în textul poetic

Acesta este un model, o schiță mai mult, nu copiați la școală. Folosiți aceasta rezolvare ca model.

Textul liric Ursei impresionează prin sensibilitatea expusă de eul liric. Acesta prezintă relația dintre el și câinele Ursei. Tema poeziei o reprezintă iubirea pentru animale. Câinele este ciobănesc, mare, cu labe vânjoase și colți de fier. Acesta creează o legătură profundă cu eul liric.

La nivel stilistic, eul liric își exprimă sentimentele printr-o suită largă de figuri de stil. Prin intermediul epitetului câine frumos este evidențiat modul în care eul liric îl percepe pe Ursei. De asemenea, acesta este conturat prin  sintagma câine rău, care conturează o notă de ironie din partea vocii lirice.

Mesajul poeziei este acela de a crea o legătură cu un animal întrucât acestea sunt capabile de multă iubire indiferent de rasa lor. Ursei, este un ciobănesc, iar rasa lor este una mai agresivă, acest fapt nu impiedică iubirea dintre el si vocea lirică.

Sentimentele transmise în text sunt de iubire, apreciere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *