Relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice!

Subiectul 2 are ca fragment suport un text literar, care supus unei succinte analize. Una dintre cerințele regăsite în cadrul subiectul 2 de la examenul de maturitate implică prezentarea relației dintre ideea poetică și mijloacele artistice.

Pentru a parcurge cu succes acest tip de cerință este necesar să lămurim procedura de rezolvare și să încercăm să identificăm un mic algortim. Pentru început putem defini ideea poetică și mijloacele artistice cu scopul de a impresiona corectorul. Ideea poetică reprezintă mesajul central al textul poetic, iar mijloacele artistice implică totalul de procedee tehnice cu finalitatea conturării ideii poetice.

Rezumând definiția, pentru a și înțelege, o idee poetică înseamnă mesajul pe care poetul în transmite, esența poeziei. Mijlocul artistic se referă la instrumentele folosite de poet pentru a își expune ideea. Printre cele mai importante mijloacele artisitce regăsim: figuri de stil, imagini artistice, diverse tehnici, precum cea a ingambamentului.

O idee poetică se află în stransă legătură cu o temă. Ea reprezintă aspectul general al unei poezii, de exemplu: moartea, trecerea timpului, iubirea. Pentru a identifica ideea poetică, pentru început identificăm tema poeziei. După finalizarea acestui pas, identificăm ipostaza în care se regăsește eul liric. De asemenea, comentăm succint poezia, iar apoi identificăm două mijloace artistice, care să contureze ideea poetică.

Să vedem și un exemplu:

Frate, o boală învinsă ţi se pare orice carte.
Dar cel ce ţi-a vorbit e în pământ.
E în apă. E în vânt.
Sau mai departe.Cu foaia aceasta închid porţile şi trag cheile.
Sunt undeva jos sau undeva sus.
Tu stinge-ţi lumânarea şi-ntreabă-te:
taina trăită unde s-a dus?

Ţi-a mai rămas în urechi vreun cuvânt?
De la basmul sângelui spus
întoarce-ţi sufletul către perete
şi lacrima către apus.

Lucian Blaga, Încheiere

 

 

Ideea poetica reprezinta mesajul central  identificat intr-o poezie. Mijloacele artistice inglobează totalitatea mecanismelor utilizate în consolidarea temei si a idei centrale. In opera lirica intitulata Încheiere de Lucian Blaga se identifică tema trecerii timpului

Ipostaza eului liric in poezia “Încheiere” de Lucian Blaga este contemplatorul, nostalgicul. Eul liric, prin tipul unui monolog liric adresat se regăsește în ipostaza poetului care redactează ultima scriere înainte de marea trecere.

 

 

Setea metafizică, incapacitatea de a cunoaște transcendentul, întrebările retorice sunt motivele implicite (motiv implicit – motiv care se deduce și nu motiv evidențiat) ale poeziei. Eul liric se adresează prin apelativul frate, semn al fraternității creionate prin lecturarea cărților care au efecte curative asupra fiintei.

Prin metafora închid porțile și trag cheile se accentuează părăsirea planului terestru după finalizarea acestei foi care poate reprezenta destinul  poetului. De asemenea antiteza sus-jos, creioneaza incertitudinea cunoașterii absolutului, la nivel prozodic poezia este modernă, se observă  rimă internă, tehnica ingambamentului (ideea este transmisă pe rândul următor cu literă mică – continuă ideea primul rând), metafora insolită. (metafora menită să șocheze)

 

Hai pe grup! https://www.facebook.com/groups/bacalaureatromana

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *