Cum să mă pregătesc pentru Subiectul 1?- Bacalaureat

Subiectul 1 din cadrul examenului de Bacalaureat rezolvat complet aduce nota 6, desigur cu tot cu punctul din oficiu. Pentru cei care tânjesc la promovare, acest subiect poate duce spre împlinirea idealului. Să vedem cum este alcătuit și ce trebuie să pregătim pentru a ne pune în tolbă cele 50 de puncte, care să ne asigure nota 6. Acest subiect este compus din două părți. În prima parte a subiectului elevul are de lecturar un fragment nonliterar. Pe baza acestui text, tânărul absolvent are de răspuns la 5 întrebări. Toate răspunsurile se regăsesc în fragmentul suport. Cele 5 întrebări au ca rol verificarea logicii elevului, capacitatea sa de a lucra cu un text la prima vedere. Pentru a rezolva cele 5 cerinte, absolventul/absolventa nu are nevoie de achizitii teoretice, doar antrenamentul este important. Fiecare cerință vine cu un verb de comandă: Indică, Menționează, Precizează, Explică, Prezintă.

Prima cerință din cadrul primei părți are ca punct de plecare secvența, care trebuie identifică apoi expus sensul acesteia. Mereu secvența este generată de un anumit context. Niciodată nu putem indica sensul secvenței fără identificarea ei în fragment.

 

Cerința numărul 2 are ca verb menționează. Răspunsul este unul scurt, nu este necesar să filosofăm. Trebuie doar să menționăm un anumit aspect pe care îl regăsim în text, de exemplu vârsta autorului, etc.

 

Cerința numărul 3 este similară cu cerința numărul 2. Există totusi o diferență, ea constă în justificarea răspunsului cu o secvență potrivită.

Cerința numărul 4 are verbul explică la bază care necesită o aprofundare a răspunsului.

Cerința numărul 5 se raportează la prezentarea unui aspect. Este foarte important să respectăm numărul de rânduri impuse.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *