Exercițiul 6- Evaluare Națională Limba și literatura română

Conform noi structuri, exercițiul 6 din cadrul Evaluării Naționale la limba și literatura română presupune apelarea la o suita de cunoștințe din sfera teoriei literare. Pentru fiecare tip de text este necesar să cunoaștem câteva noțiuni cheie. Exercițiul 6 presupune expunerea unor concepte din zona teoretică, care desigur trebuie raportate la fragmentul suport. Pentru textul de tip epic, ne putem întâlni cu mai multe cerinte. Cele mai frecvente sunt concentrate în jurul prezentării modalităților de caracterizare, prezentarea trăsăturilor textului epic.

 

Caracterizarea de personaj-sabloane

Așa cum reiese din fragmentul suport, trăsătura de caracter a personajului x este… Această caracteristică este expusă în mod direct/ indirect, așa cum reiese din secventa.

Este bine să pătrundem succint în cateva detalii. Este important să respectăm numărul indicat de enunțuri, 2.3.

Prezentarea a două trăsături ale textului epic.

Sablon: În fragmentul suport x se identifică prezența personajelor x și y, care dau viața acțiunii. De asemenea naratorul este de tip obiectiv/ subiectiv relatând evenimentele la persoana a iii-a,/persoana i.

Pentru textul liric cerințele se vor concentra în jurul trăsăturii textului liric/ figuri de stil/ elemente de prozodie.

În textul liric x (Lacul de Mihai Eminescu) se identifică prezența vocii lirice care expune sentimente în mod direct prin utilizarea mărcilor lexico-gramaticale la persoana i( exemple). De asemenea o altă trăsătură specifică textului liric este reprezentată de prezența figurilor de stil (exemple)

Pentru textul dramatic

În textul dramatic x se identifică prezenta notațiilor autorului ( exemple) De asemenea structura este în scene, acte!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *