Repere de caracterizare Ion de Liviu Rebreanu

Romanul Ion, publicat în anul 1920 este prima scriere de natură modernă din instoria literaturii române. Liviu Rebreanu prin acest roman sincronizează literatura română cu cea europeană. În centrul romanului se află povestea lui Ion, care este un țăran sărac din Pripas. Drama lui este una colectivă, lipsa pământului. Liviu Rebreanu ne prezintă traiectoria lui Ion și modurile prin care acesta încearcă să își depășească condiția socială. Ion era harnic, constincios, dar munca multă nu-i aduce pământul dorit. În obținerea lui, Ion, abandonează orice principiu moral. Găsește portița de a îl sili pe Vasile Baciu să fie de acord cu nunta dintre el și Ana. Ion este un personaj inedit în literatura română, un personaj complex pe care naratorul îl descrie minuțios. La începutul romanului Ion este prezentat la hora satului unde dansează cu Ana. Încă din incipit se observă caracterul agresiv a lui Ion. După evenimentele petrecute în timpului horei și după horă naratorul se apleacă asupra descrierii familiei Glanetașu. Aflăm că tatăl lui Ion era o persoană lenesă, care pentru băutură a vândut pământurile primite zestre în urma căsătoriei cu Zenobia. Căsătoria dintre cei doi este din dragoste. Zenobia era înstarită, iar Alexandru era sărac. Când a crescut Ion niciun pământ nu a mai fost vândut, dar pământul pe care îl deținea nu era suficient încât să se ridice financiar. Naratorul îl descrie în aceste circumstanțe în mod direct : Ce ar fi trebuit să fie Glanetașu a fost feciorul. Era iute și harnic ca mă-sa. Unde punea el mâna, punea și Dumnezeu mila. Iar pământul îi era drag ca ochii din cap.

În aceeasi zi de duminică Ion este angrenat într-un conflict cu George care se va solda cu o bătaie unde Ion îl rănește pe oponentul său. A doua zi tot satul vuiește și dezbate acest subiect. Familia Herdelea este cea care ține la Ion și încearcă să-i ia apărea. Într-o discuție purtată între familia Herdelea, Vasile Baciu și preotul Belciug, Ion este caracterizat astfel: –În orice caz, Ion e băiat cumsecade. E muncitor, e harnic, e săritor, e isteț. Omul mai greșește că doar de- accea-i om.

Caracterizarea indirectă reiese din faptele sale. Pentru a obține pământ este capabil de orice. O lasă gravidă pe Ana doar pentru a forța căsătoria dintre aceștia, care avea să-i aducă zestre pământurile multe a lui Vasile Baciu. El nu simte nimic când o găsește pe Ana moartă. După decesul fiului său începe să o curteze pe Florica, care era măritată cu George. Ion sfârșește tragic, fiind ucis de George într-o zi simbolică de Duminică.

 

 

Link spre canalul nostru de youtube:

https://www.youtube.com/channel/UCmN5dZr6vLSl99AAJWlR1jg

 

https://eromana.ro/meditatii/

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *