Repere rezolvare Test de Antrenament subiectul 1 2021- Bacalaureat

Rezolvare Test de Antrenament

Rugămintea mea este de a încerca o rezolvare proprie, apoi să ne verificăm împreună!

 

Venind întunericul, m-am oprit la Norsingen, un sat pe drumul spre Freiburg, într-un moment când ploaia contenise și îmi recăpătasem destul optimismul ca să mă pot bucura de odihnă.

Un han modest în mijlocul satului, numit „Bören”; nu mai încape îndoială, sunt de-a binelea în Germania! […] Ultimul gând înainte de a stinge lampa: ca lumea să fie frumoasă, ar trebui să aparțină numai oamenilor frumoși. Iar dacă are să mi se spună că nu sunt destui oameni frumoși pentru câte lucruri frumoase se fac, am să răspund că frumusețea omului se poate și ea face, așa cum se fac lucrurile frumoase. M-am culcat la ora opt și jumătate, pe o ploaie demoralizantă. Oare n-ar fi fost mai bine dacă treceam în Franța? Schimb planul, pe neașteptate: în loc să merg drept la Rin, voi lua-o spre Stuttgart […]. Am plecat la opt dimineața, fără entuziasm și negru la față.

Deși ploua, m-am simțit îmbărbătat în mașină, cu caloriferul puțin deschis, cu spații înainte. Să fi vrut, puteam să merg fără oprire până la Hamburg. Și mai departe. Îmi era bine la drum, îmi trecuseră toate îndoielile, toate temerile […].

Deși indicatoarele de drum erau bune, de câteva ori am luat direcții greșite, poate fiindcă ținta etapei nu mi se părea convingătoare; parcă eram pornit să mă rătăcesc. M-am întors din drum fără să-mi fac inimă rea pentru ocolurile inutile. Toată ziua va fi inutilă. Am ajuns la Donaueschingen prin inspirație și abia acolo mi-am adus aminte și mi-am dat seama că mă aflam la izvoarele Dunării. Nu putea să fie fără emoție, și astfel, dintr-odată, ziua căpătă un sens din cele mai bogate. Ploaia contenise pentru un timp, și-am mers în liniște în curtea palatului, cunoscut din fotografii, unde s-a hotărât că izvorăște Dunărea. Am descoperit locul, cunoscut și el din fotografii, un bazin circular, betonat, de vreo opt metri în diametru, cu pietriș pe fund, colorat în tonuri verzui, cenușii, brune și albastre. Sub ele se ascunde izvorul a cărui apă, desăvârșit de clară, pare colorată într-o nuanță născută din toate.

De-aici sunt două mii opt sute patruzeci de kilometri până la Sulina și pe această distanță Dunărea coboară șase sute șaptezeci și opt de metri. Cifrele, cunoscute din copilărie, acum mă emoționau, fiindcă mă legau de tot ce înseamnă viața mea lăsată în urmă. Dunărea face parte din mine. Am aruncat un ban în bazinul cu apă limpede și mi-am pus în gând ca vara viitoare să merg la Sulina, măcar pentru o oră, ca să mă regăsesc la nivelul mării, punctul meu principal de referire. Accept cu ușurință simbolurile; avem nevoie de ele. Izvoarele Dunării sunt multe, și la mari depărtări de bazinul care le simbolizează pe toate. La o sută de metri curge o Dunăre gata formată. Am aruncat un trandafir în apă, întrebându-mă cât timp va face până la Marea Neagră. Radu Tudoran, Acea fată frumoasă

A. Scrie pe foaia de examen, în enunțuri, răspunsul la fiecare dintre următoarele cerinţe cu privire la textul dat.

1. Indică sensul din text al secvenței fără oprire. 6 puncte

2. Menționează localitatea aflată la cea mai mică altitudine de pe cursul Dunării, utilizând informațiile din textul dat. 6 puncte

3. Precizează semnificația banului aruncat în bazinul din Donaueschingen, justificându-ți răspunsul cu o secvență semnificativă din textul dat. 6 puncte

4. Explică motivul pentru care ziua de călătorie a dobândit sens. 6 puncte

5. Prezintă, în 30 – 50 de cuvinte, concepția autorului despre frumusețea lumii, așa cum se desprinde din paragraful al doilea.

 

  1. Secvența marchează energia autorului, dorința de a călători fară încetare.
  2. Conform textului dat, localitatea unde să află cea mai mică altitudine de pe cursul Dunării este Sulina.
  3. Autorul aruncă banul în bazin pentru a își pune o dorință. Am aruncat un ban în bazinul cu apă limpede și mi-am pus în gând ca vara viitoare să merg la Sulina, măcar pentru o oră
  4. Pentru autor ziua de călătorie dobândește sens deoarece ajunge la izvorul Dunării, iar fluviul face parte din existența sa.
  5. Pentru autor oamenii frumoși sunt cei care pot face lumea mai extraordinară. Un om frumos nu este neapărat înnăscut, ci poate să devină prin faptele sale.

 

B.

 

 

. Redactează un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumentezi dacă un loc vizitat poate sau nu să schimbe starea emoțională a călătorului, raportându-te atât la fragmentul extras din textul Acea fată frumoasă de Radu Tudoran, cât și la experiența personală sau culturală.

 

Călătoria reprezintă o activitate cu scopuri diverse. Încă din cele mai vechi opere literare se observă dorința omului de a cunoaște prin intermediul unei peregrinări. Consider că un loc vizitat poate induce diverse stări în ființa unui călător.

În primul rând, locurile pot avea efecte de inducere a nostalgiei, a unor dorințe. Radu Tudoran are ocazia de a ajunge în locul de unde izvorărește Dunărea. Autorul petrecându-și copilăria în Sulina este emoționat văzând Dunărea, care trece prin localitatea de care îi era atât de dor.

În al doilea rând, un loc poate fi un ideal. De exemplu, un tănăr care lecturează o carte care îl fascinează, poate avea dorința de a vizita cu orice preț acea localitate unde este plasată acțiunea romanului. Ajuns acolo, va avea o stare emotională extraordinară, visul său va fi îndeplinit.

În conluzie, un loc poate schimba starea emoțională a unui călător.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *