Verbul- Modul imperativ și conjunctiv- Teorie + test grilă

                Verbul

 

 

 

Continuăm prelegerea noastră despre verbe. Rămânem tot în zona formelor personale și ne vom concentra atenția asupra imperativului și conjunctivului.

Așadar, ce este imperativul? Răspunsul nu este greu de oferit. Acest mod verbal marchează o poruncă, o rugăminte, o cerere. Aspectul este logic, cui putem să-i cerem ceva? persoanei de lângă noi! Înseamnă că acest imperativ are forme doar pentru persoana a doua singular sau plural.

De multe ori formele imperativului sunt identice cu formele indicativului la persoana a iii-a. Deosebirea se face prin intonația care este marcată de semnul exclamării.

mănâncă tu (imperativ) – el mănâncă (indicativ prezent)

Exemplu este grăitor.

Mariane, mănâncă tot!

Marian mănâncă sarmale.

Nu este greu de presupus că imperativul nu are timpuri verbale.

Un aspect extraordiar de important este legat de formarea imperativului negativ. Poate ați văzut pe undeva scrisă forma Nu face asta! La afirmativ spunem Fă asta! De ce nu am spune Nu fă asta!

Verbul nostru este plin de mistere, iar modul imperativ negativ are reguli de formare: Punem un Nu+ forma verbului de la modul infinitiv, dar desigur ignorăm particula a. Nu sună bine Nu a face asta! Spunem Nu face deoarece la infinitiv este a face nu a fă! De aici și diferenta dintre fii și nu fi.

Un alt aspect pe care țin neapărat să îl precizez este legat de reflexivul verbelor de la modul imperativ:

Du-te!   Duceți-!   Ridică-te!    Ridicați-!     Fă-te!   Făceți-! etc

  Verbul

Conjunctiv- Un alt mod verbal personal este conjunctivul care are două timpuri: prezent și perfect. Ce face acest conjunctiv? ce marchează? El exprimă o acțiune posibilă, realizabilă, ipotetică. Este ușor să îl recunoaștem deoarece are un să în fața verbului: să merg, să alerg.

Există și posibilitatea ca la persoana a treia să nu existe acest să. Însă, această abordare este învechită. Forma de indicativ prezent persoana 1 si ii, plural/ singural corespunde cu forma de conjunctiv.

Eu merg/ Eu să merg

Tu mergi/ Tu să mergi

El/ Ea merge/ Ei/ Ele să meargă.

Ce putem spune despre conjunctivul perfect? În primul rând modul în care este alcătuit, să+ fi+ verbul la participiu. Să luăm un exemplu: a merge:

să+fi+ a merge la participiu= să fi mers

Conjunctivul perfect marchează o acțiune posibilă care ar fi încheiată înaintea altei acțiuni.

Să fi învățat ieri acum nu luam 4.

 

Fă și acest test să vezi cât ai reținut!

 

 

 

 

 

 

Citește și:

https://eromana.ro/2020/11/adjectivul-teorie/

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *