Enigma Otiliei (1938)- Eseu- Două clipuri video- Test grilă de verificare

    Enigma Otiliei

 

 

George Călinescu este un promotor al spiritului clasic literar. Terenul câștigat de Camil Petrescu este supus amenințării de criticul literar, care aderă la redactarea unui roman ce respectă paradigmele literaturii preproustiene.

Desigur că George Călinescu este tributar tiparelor moderne, însă preferă o abordare obiectivă în care opera literară să expună oglindirea obiectivă a vieții. Călinescu consideră că psihologismul nu este adecvat poporului român, iar literatura este o felie de realitate.

Opera Enigma Otiliei vede lumina zilei în anul 1938. Înițial titlul romanului este Părinții Otiliei, însă din considerente editoriale Călinescu pledează pentru acest titlu.

 

Enigma Otiliei- Particularități de construcție

 

 

 

 

Romanul este unul de o vastă complexitate. Autorul utilizează preponderent stilul balzacian care prespune tehnica detaliului semnficativ. Povestea cărții surprinde realitatea burgheză de la începutul secolului xx. În centru se află tânărul Felix care rămas orfan ajunge în capitală cu scopul de a studia medicina. Naratorul obiectiv dedică venirii lui Felix câteva pagini în care totul este descris cu minuțiozitate. Călătoria prin viața a lui Felix se suprapune cu a Otiliei care se afla în casa lui Costache Giugiuveanu unde avea și Felix să își petreacă adolescența. Felix vede în Otilia o imagine care îl tulbură, care îi macină ființa.  În momentul în care Felix pătrunde în salonul unde se aflau personajele centrale ale romanului, naratorul descrie totul prin ochii protagonistului.

Din punct de vedere compozițional romanul este alcătuit din 20 de capitole care se desfășoară cronologic. De asemenea Călinescu utilizează principiul simetriei, o trăsătură specifică clasicismului, prin care este prezentată intrarea și ieșirea din lumea ficțională. Felix se află în centrul începutului și finalului care contemplă strada pe care a pătruns stingher în urmă cu 10 ani.

Un alt element important pe care Călinescu îl utiliează este colajul, el suprapune o serie de planuri narative. Romanul se cuantifică în jurul a trei planuri suprapuse:

-Destinul clanului Tulea care urmărește obținerea averii lui moș Costache Giurgiuveanu

-planul iubirii, urmărește povestea de iubire dintre Felix și Otilia care sunt surprinși într-un moment al devenirii. De asemenea, Pascalopol trăiește și el fiorul iubirii alături de Otilia, chiar dacă el trecuse de o anumită vârstă.

-planul monografic burghez-

George Călinescu construiește personajele într-o manieră inedită. Otilia depășește cu mult celelalte personaje feminine interbelice. Otilia este eternul feminin, surprinsă în episoade de maturare cognitivă. Ea trăiește o poveste de dragoste cu Felix în care vede o personalitate destinată pentru fapte mărețe. În momentul în care cariera lui Felix este pusă în pericol ea se retrage fară tăgada lăsând în sufletul protagonistului un gol imens. Călinescu folosește tehnica poliedrică prin care Otilia este percepută în mod diferit de fiecare personaj.

Cei doi înțeleg tendințele lumii burgheze în care iubirea adevărată nu putea supraviețui. Felix traversează o perioadă importantă în care reușește printr-o căsătorie să pătrundă în lumea mea bună academică.

Pe cealaltă partea a romanului clanul Tulea tânjește după averea lui Costache. Aglae este sora bătrânului care se teme de Otilia care ar putea fi un pericol în obținerea averii. Costache întârzie cu adopția fetei, el este avarul desăvârșit. Averea sa va ajunge în final în mâinile lui Stănică Rațiu, cel care nu are niciun fel de grad de rudenie cu bătrânul. Otilia se redică deasupra părții financiare și ea rămâne tributară sentimentului afectiv.

Romanul Enigma Otiliei este o capodoperă a perioadei interbelice, care este extrem de fructoasă din punct de vedere cultural. George Călinescu are harul de a fora în abisul ființei și de a scoate la iveală cele mai adânci pulsiuni.

Romanul d-lui Calinescu este unul dintre cele mai bune romane din ultima vreme. De o constructie sigura, cu o intuitie sociala si psihologicade solid realism, de un adevar sufletesc adânc si de nuante sufletesti revelatoare, << Enigma Otiliei >>, se claseaza printre operele de întâia mâna a epicii noastre.”

Avem două videoclipuri pentru tine:

 

 

Fă și acest test de verificare:

 

 

 

Hai pe:

https://www.facebook.com/voipromova

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *