Perioada interbelică în literatură-Bacalaureat-foarte util

         Perioada interbelică

 

 

 

Salutare, dragii mei tineri uniți de examenul maturițății. În cadrul articolului curent vom discuta despre perioada interbelică și toți autorii care se înscriu în această paradigmă, indiferent de genul abordat.

Toate bune și frumoase până acum. Să vedem ce înseamnă interbelic. Ia să dăm pe dex: INTERBÉLIC, -Ă, interbelici, -ce, adj. Dintre două războaie (mai ales dintre cele două războaie mondiale). – Inter1 + belic (< lat. bellicus). Deci interbelic reprezintă perioada între cele două războaie mondiale în cazul nostru. (1918-1940).

Ce trebuie neapărat să știm despre această perioadă este că literatura înflorește extraordinar. Trăim 20 de ani de ascensiune, apoi un glonț fix în aripa transcendă literară va conduce literatura spre doliu. Ce mai trebuie să știm? da,da, mai trebuie să știm ceva! În această perioadă literatura română se împarte în două manifestări mari. Aici discutăm desigur despre modernism și tradiționalism. Da? Modernismul și tradiționalismul coexistă și da, da, și ele se divid în diverse ramuri, dar nu acum discutăm. Acum să abordam această paradigmă istorică structurat.

  Poezia modernă:

  1. George Bacovia-Plumb, Lacustră. Desigur, unii poate vor huidui și vor spune că Bacovia este simbolist. Da, așa este, dar Simbolismul este considerat de mulți critici literari o fațetă a modernismului. Cu toate că volumul apare în 1916 când ne pregătim de marele derby, Bacovia este o emblemă a literaturii după primul război.
  2. Lucian Blaga- Eu nu strivesc corola de minuni a lumii- Ce debut senzațional are acest puști de doar 24 de ani (atât avea în 1919), desigur unii sunt unu în trending la optișpe ani, dar na.  Volumul Poemele luminii este de o metafizică extraordinară și totodată un elogiu adus misterului.
  3. Ion Barbu- Riga Crypto și Lapona Enigel-Matematician de profesie, dar cunoscător și de penel, Dan Barbilian este o voce poetică puternică cu un discurs coerent de o rară profunzime.
  4. Tudor Arghezi-Testament, Flori de mucigai- Un debut în volum la o vârstă de pensionare pentru cadrele securității, Arghezi știe să potrivească cuvintele.

Poezia tradiționalistă– În această perioadă nu există un autor canonic impus de cei de la Minister. Profesorii pledează pentru a expune poezia lui Pillat- Aci sosi pe vremuri. Desigur, dacă nu vă place de bunica eului liric puteți opta pentru ceva mai dogmatic- Vasile Voiculescu- În grădina Ghetsemani.

Proza modernă- Acum e acum- Debutăm în  forță cronologic cu Romanul așa cum îl numea Lovinescu. Este vorba despre autorul Liviu Rebreanu și inegalabilul Ion. Desigur, dacă nu vă place povestea unui potențial vlogger care ar face orice pentru vizionări avem de unde alege la Liviu Rebreanu. Poate sunteți mai romantici și profunzi și vă emoționează poveștile cu reîncarnări și iz filosofic atunci Adam și Eva e de voi. Ori poate vreți să luați contact cu lupta dintre rațiune și conștință atunci Pădurea Spânzuraților e de voi. Deci Ion este roman modern obiectiv, iar Pădurea spânzuraților este psihologic modern obiectiv.

Camil Petrescu-mâinile în aer pentru părintele romanului modern subiectiv. Da, Camil Petrescu este primul care abordează în Romania perspectiva narativă subiectivă. Aici oferta este generoasă, putem alege între Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război și Patul lui Procust, ambele romane subiective.

Pe sistemul nu m-ați făcut voi, marele critic care vorbește despre sine la persoana a 3-a în Istoria literaturii- George Călinescu. El a scris Enigma Otiliei, Cartea nunții și altele, dar recomand cele două. Ambele sunt romane moderne obiective.

 

 

programa spune așa ((orientări tematice în romanul interbelic, tipuri de roman: psihologic şi al experienţei; poezia interbelică, diversitate tematică, stilistică şi de viziune; curente culturale/literare
în perioada interbelică: modernism, tradiţionalism; identitate culturală în context european) Romanul psihogic și al experienței. Aici se lasă cu sânge de dac vărsat. Fară multe polemici romanul Ultima noapte de dragoste se înscrie și în paradigma romanului modern psihologic și al experienței. De asemenea pentru spiritele iubitoare de exotic în această categorie intră și Maitreyi de ignoratul Eliade (ar merita canonizarea, zic yo).

Romanul tradițional-Aici treaba e simplă- Sadoveanu este canonic, Baltagul este roman tradiționalist..bum bum..problemă rezolvată.

Desigur, pentru orice eventualitate opriți 5 minute piesa lui Jador cu ..probabil când veți citi articolul va avea colaborări cu jumătate din industria românească..hmm o să zic Jador și Chelutzu și citiți câteva ceva despre Eugen Lovinescu.

 

Și acum o listă cu autorii din interbelic.

 

 

 

• G. Bacovia
• Lucian Blaga
• Tudor Arghezi
• Ion Barbu
• Mihail Sadoveanu
• Liviu Rebreanu
• Camil Petrescu
• G. Călinescu
• E. Lovinescu

Vă aștept și pe

https://www.facebook.com/voipromova

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *