Textele literare

Textele literare

 

Cândva, demult, când euro era 4,5 lei această sintagmă se numea gen literar. Evoluția aduce o nouă sintagmă pe care o dezbatem în articolul curent. Întrebarea justă este oare ce este un text literar? nu trebuie să facem cercetări asidue să constatăm că textul literar aparține literaturii. De aici se naște încă o întrebare. Ce este literatura? O întrebare cu multiple răspunsuri care mai de care filosofice. Fără a ne afunda în teritorii mlăștinoase, putem spune că literatura este o creație artistică care exprimă lumea în diverse moduri. După o prelegere lungă, pentru a câștiga simpatie de la wordpress, spunem că textul literar cuprinde totalitatea de scrieri în care este oglindită lumea într-o manieră artistică.

Textele literare sunt de 3 feluri: epic, liric și dramatic.

În textul epic gândurile, sentimentele sunt transmise în mod indirect prin intermediul acțiunii pe care o înfăptuiesc personajele.

Textul epic are ca trăsătură fundamentală înlănțuirea de evenimente plasată într-un spațiu și timp. Personajul este o instanță fundamentală pe care o numim din punct de vedere teoretic ființă de hârtie. El poate fi principal, secundar sau episodic, asta după importanță. Evenimentele prezentate în textul epic de obicei sunt expuse în conformitate cu momentele subiectului: expozițiunea, intriga, desfășurarea acțiunii, punctul culminant, deznodământul.

În textul epic se întâlnesc toate cele trei moduri de expuenere, dar predomină narațiunea.

Dacă în textul epic gândurile sunt transmise indirect înseamnă că trebuie să existe și un text în care gândurile și sentimentele să fie transmise în mod direct. Ei bine, ce să vedem! există și se numeste text liric.

Gândurile, stările, sentimentele sunt exprimate în mod direct prin intermediul eului liric. Bine, bine, acum o să mă întrebați cine este eul liric? Ca să vă fac pe plac și să dați mare laic la postare și subscribe pe youtube pe canalul La română, vă spun! Eul liric este cel pe care autorul concret îl deleagă să îi transmită gândurile, sentimentele. Eul liric sau vocea lirică se indentifică prin verbe la persoana i, pronume personale singular, plural.

O trăsătură fundamentală a textului liric o reprezintă prezența figurilor de stil: epitet, comparație, hiperbolă etc

Textul liric este structurat în versuri și putem remarca prezența elementelor de versificație: rimă, ritm, măsură.

 

Bun, acum ultimul tip de text literar ! Pentru că viața este un mare teatru, să vorbim despre textul dramatic!

Textul dramatic este cel care transmite gânduri, idei, sentimente prin intermediul dialogului dintre personaje.

Ca structură acest tip de text este compus din: acte, dialog sau monolog ca mod unic de expunere și indicații scenice.

Da, știu! ce sunt indicațiile scenice? Păi nu vă spun? Ele sunt extrem de utile deoarece transmit modul în care autorul și-a conturat mental acțiunea operei. Indicațiile scenice transmit informații lăsate de autor fie în paranteză, fie în italic, despre decor, jocul personajelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *