Literă, sunet

Salutare, dragi elevi! În articolul de astăzi vom păși împreună pe tărâmul plin de mistere al foneticii! La școală veți avea exerciții de indentificare a numărului de sunete și litere. In principiu literele și sunetele corespund. Există un dar! sunt situații când avem mai multe sunete decât litere sau mai multe litere decât sunete. Să vedem câteva exemple:

grupul de sunet ce, ci, ge, gi. Aceste grupuri de sunete impun probleme când în aceeasi silabă există două vocale și una devine automat semivocală! Hai să vedem câteva exemple! Să luăm cuvântul cer.

cer- câte litere și sunete? Nu există probleme aici, zic eu! avem sunetul c cu o căciulă (nu am căciulă 🙁  )e și r- 3 litere si 3 sunete

dar dacă avem cuvântul ceapă sau ceară! Prima oară rostiți cuvintele să vedem ce auzim! îl auzim pe c (cu căciulă) pe e îl auzim? Nu? nu? E dispare ca sunet deoarece a este vocală și e primește valoare 0. In concluzie sunt 5 litere și 4 sunete.

Deci in contextul grupurilor de sunete ce ci, ge, gi cand există două vocale în aceeași silabă prima dispare ca sunet

ciocan-6 litere-5 sunete

geam-4 litere-3 sunte

gem-3 litere-3 sunete

Bun! să trecem mai departe!

O altă problemă o întâmpinăm în cazul grupurilor de sunete che, chi, ghe, ghi -Aici treaba e alta- h nu se aude niciodată în cazul acestor grupuri, daca avem cuvântul chibrit există 7 litere și 6 sunete pentru ca h dispare.

Ce se întâmplă când există două vocale în aceeași silabă? Să luam de exemplu cuvântul cheamă, h îl excludem din prima ca sunet, apoi rostim cu putere (în singurătate) da, da! e nu se aude! în consecință există 7 litere și 5 sunete pentru ca h dispare la fel și e. Atenție în aceste contexte când sunetul nu se aude nu discutăm despre diftong, triftong sau hiat pentru că ele sunt figuri de sunet și le identificăm după cum se aude cuvântul.

ghem-4 litere-3 sunete (h nu se aude)

gheară-6 litere- 4 sunete ( nu se aude h și e)

Spuneam la început de articol că există cazuri când sunt mai multe sunete decât litere. Asta se întâmplă în cazul literei x care marchează sunetele cz sau gz:

examen- fonetic- e g z a m e n-6 litere-7 sunete

Atenție la cuvintele cu influență latină:

eu se pronunță ieu- deci este triftong

ea-se pronunță ia- diftong

eram= ieram= diftong

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *