Epoci și ideologii literare

În articolul de astăzi publicat pe blogul vostru preferat dedicat limbii și literaturii române vom discuta putin despre cele trei epoci culturale și criticii literari care influențează fundamental cursul literaturii române.

 Epoca pașoptistă- 1830-1860 Este bine știut că literaratura română se manifestă cu întârziere. Dacă italienii se pot lăuda cu Dante în secolul xii, noi am mai avut de așteptat câteva secole să avem un Dante. În anul 1840 Mihail Kogalniceanu sătul de lipsa literaturii proprii vrea să ofere un sprijin tuturor scriitorilor de limbă română. Ideea este că degeaba ești talentat dacă nu ai o formă de împărtășire a talentului cu publicul. Kogălniceanu propune în Introducția revistei o modalitate de a crea literatură proprie deoarece imitațiile nu formează o cultură proprie. Pentru critic țara noastră este bogată în istorie, folclor, care poate alimenta inspirația scriitorului. În primul număr al revistei este publicată prima nuvelă istorică romantică pe nume Alexandru Lăpușneanul

 Epoca marilor clasici- a doua jumătate a secolului xix, practic momentul de forță literară. Această epocă este dominată de spiritul patern al criticului literar Titu Maiorescu. Să nu confundăm epoca marilor clasici cu clasicismul, nu e totuna.

În anul 1863 o grupare de tineri intelectuali formează în Iași un cenaclu, care nu se va ocupa doar de literatură, numit Junimea. Desigur că există multe polemici pe care le generează acest cenaclu. Meritul său anihilează orice hater. De numele cenaclului se leagă revista Convorbiri literare unde sunt publicați marile nume ale literaturii precum: Eminescu, Creangă, Caragiale, Alecsandri, Coșbuc, Goga.

Ideologia Junimii este

  • răspândirea spiritului critic;
  • încurajarea progresului literaturii naţionale;
  • susţinerea independenţei intelectuale a poporului român (educarea publicului prin prelecţiuni populare);
  • susţinerea originalităţii culturii şi a literaturii române prin punerea problemei unificării limbii române literare şi prin respectul acordat literaturii;
  • crearea şi impunerea valorilor.
  • Marii clasici literari sunt: Eminescu, Slavici, Caragiale, Creangă, ei au fost formați la Junimea

Epoca modernă-  (perioada interbelică) Al treilea mare critic literar este Eugen Lovinescu. El este părintele modernismului. Precum Maiorescu, fondează un cenaclu și o revistă pe care le numește Sburătorul. Nemulțumirea lui Lovinescu era că nu avem literatură ca afară. Era necesar să se producă sincronizarea. Criticul enunță o formulă care conduce spre racordarea cu spiritul veacului. Lovinescu enunță teoria imitației care prespune a imita un anumit stil european dar a îl adapta la fundamentele culturii autohtone. Lovinescu promovează o serie de scriitori care vor face furori pentru Blaga, Camil Petrescu etc. Primul roman modern din istoria literaturii române este Ion și care primește elogieri din partea lui Eugen.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *