Evaluare Națională-Caracterizare Tic

 

Această rezolvare este strict o propunere, cu menirea de a ghida elevii pentru a putea realiza propria compunere. Eromana.ro nu este adeptul copiatului.

 

Personajul reprezintă o instanță specifică textului narativ, care există doar în lumea ficțională. În fragmentul extras din Cireșarii de Constantin Chiriță, protagonistul este Tic. Acesta este un tânăr care face parte din grupul Cireșarilor. El se pierde în pădure alături de câinele Țombi și este nevoit să își păstreze calmul pentru a putea ieși din această situație. Din punct de vedere fizic acesta este descris ca fiind ciufulit.

Din punct de vedere moral, Tic este curajos. Pierderea în pădure îl panichează pe tânăr, însă pentru a putea găsi soluții, era necesar să fie lucid. Un moment în care dă dovadă de curaj îl reprezintă căutarea mușchilor de copaci întrucât știa că aceștia indică nordul.

O altă trăsătură morală o reprezintă bunătatea. Acesta conștientizează că fără Țombi nu ar fi reușit să găsească ieșirea din pădure. În finalul fragmmentului, acesta decide să împartă masa cu câinele pentru a îl răsplăti.

Un mijloc de caracterizare prin care reiese curajul tânărului este reprezentat de caracterizarea directă. Prin caracterizarea indirectă este prezentată bunătatea copilului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *