Exercițiul 9-Evaluare Națională-Asociere text cu Fram, ursul polar

Fram, ursul polar este un super roman pe care îl recomand cu căldură tuturor însetaților de aventură. Această scriere prezintă două călătorii, cea geografică a lui Fram spre casă și cea a lui Petruș spre Polul Nord prin intermediul lecturii.


Autor: Cezar Petrescu

Personaje: Fram, Petruș, dresorul, Egon, Otto etc

Valori culturale: cunoașterea, călătoria, prietenia, aventura, libertatea

Valori morale: generozitatea, curajul.

Călătoria, secvență: În scrierea Fram, ursul polar se identifică valoarea culturală a călătoriei. Fram, este un urs circar, care în ultima perioadă simte foarte multă tristețe. Cei care îl iubesc consideră că dorul de casă îl mistuie luând decizia de a îl trimite în polul Nord. Fram este un urs crescut în zona orașului, neștiind cum să se adapteze la noul stil de viață. Acesta trece prin foarte multe peripeții, într-un final alegând reîntoarcerea în oraș.

Cunoașterea: Petruș asistă la o ultimă prestație a lui Fram, care nu este tocmai conform așteptărilor. Acesta înțelege că se întâmplă ceva cu Fram. De asemenea, el se întâlnește cu fata unui profesor care urma să-o ofere acces la bibliotecă. Petruș petrece zi și noapte citind despre primele expediții în Polul Nord, sufletul lui fiind aproape de Fram.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *