Asociere exercițiul 9 Evaluarea Națională-Platanos

 

 

 

Exercițiul 9 de multe ori impune probleme elevilor, mai ales dacă lecturile lipsesc. Pentru cei care studiază din manualul de la Art, anul școlar se deschide prin lectura textului Platanos. O scriere emoționantă despre cunoaștere și prietenie. Acest text poate fi desigur ales pentru a îl corela cu un alt text.

Personaje: Sisinel, Platanos, Vio, Năsosu, Cati,

Valori morale: empatia, sinceritatea, curajul

Valori culturale: prietenia, cunoașterea,

Textul prezintă povestea lui Platanos, un arbore, care ajunge în tabară unde se află personajul narator, Sisinel. Platanos este diferit de ceilalți întrucât a crescut la oraș și putea relata întâmplări. Totodată, acesta are cultură generală, recomandându-i lui Sisinel să citească Singur pe lume. Între Platanos și Sisinel se conturează o prietenie puternică, însă cei doi se aflau pe părți diferite. Sisinel dorește să se mute lângă el. Finalul conturează învățătura textului, Platanos se înaltă iar Sisinel nu mai poate comunica cu acesta. Sisinel își abandonează prietenii pentru Platanos.

Valoarea prieteniei este subliniată prin legătura dintre Sisinel și ceilalți prieteni care dăinuie după îndepărtarea lui Platanos. O prietenie adevarată rezistă în ciuda unor greseli de abordare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *