Eseu Bacalaureat-Moara cu noroc

eseu extras din ghidul pentru Bacalaureat

 

 

Moara cu noroc- Particularități de construcție Context, date despre autor

Ioan Slavici este unul dintre cei mai profilici scriitori din literatura română. Acesta face parte din pleiada celor 4 mari clasici alături de Mihai Eminescu, Ion Creangă și Ion Luca Caragiale. Importanța sa în dezvoltarea literaturii române este complexă, acesta fiind printre primii scriitori realiști. Totoodată acesta se impune în conștiința literaturii române prin nuvela psihologică Moara cu noroc.

precizarea perioadei, a curentului cultural/literar sau a orientării tematice , trăsături

Realismul este un curent literar, care se manifestă în Franța ca o reacție împotriva Romantismului. Printre părinții acestei miscări se remarcă, Honoré de Balzac, Stendhal. În România această direcție literară își are incipiența prin intermediul Vasile Alecsandri, Costache Negruzii. Printre cele mai relevante trăsături se remarcă, evenimentele sunt plauzibile, conflictele sunt de natură socială, sunt prezentate personaje care ilustrează o anumită tipologie umană precum, avarul, parvenitul, perspectiva narativă este preponderent obiectivă.

evidențierea celor două trăsături, prin valorificarea nuvelei –

O trăsătură a realismului, care se reflectă în nuvela Moara cu noroc este reprezentată de verosimilitate. Autorul creionează o monografie a satului din zona de pustă arădeană de la sfârșitul secololului xix. Sunt expuse în mod veridic mentalitățile epocii, tradițiile zonei.

O altă trăsătură realistă observată în nuvelă este conturată de construirea unor tipologii umane. Protagonistul devine avar, iar acest fapt îl angrenează într-un conflict principal de natură interioară. Totodată este expusă și tipologia bâtrânei înțelepte a cărei mentalitate întră în dezacord cu mentalitatea protagonistului.

Nuvela Moara cu noroc se situează în incipiența scrierilor de factură psihologică. Aceasta apare în anul 1881 în volumul intitulat Novele din popor. Aceasta pune accent pe involuția personajului central, acesta transformându-se sufletește. Nuvela prezintă un adevărat dosar de conștiință al protagonistului, în raport cu dorința de a obține evoluția socială.

  • precizarea temei – 2 puncte;

Din punct de vedere tematic, nuvela prezintă efectele nocive ale dorinței de îmbogățire.

câte 2 puncte pentru comentarea oricăror două episoade/secvențe relevante pentru tema nuvelei (comentarea adecvată – 2 puncte/simpla numire a unor episoade/secvențe sau tendința de rezumare – 1 punct) – 2 x 2 puncte = 4 puncte

O secvență reprezentativă pentru tema nuvelei o reprezintă momentul în care Ghiță încearcă prin orice mijloacele să se apropie de Lică Sămădăul. Protagonistul este conștient că influența șefului porcarilor în poate aduce o serie de beneficii financiare. Ghiță îl ajută pe Lică cu schimbatul banilor obținuți prin metode necurate, astfel devenind complice. Protagonistul începe să renunțe la cinstea care l-a consacrat în detrimentul obținerii banilor într-un mod rapid.

O altă secvență este reprezentată de finalul nuvelei. Ghiță ajunge la ultimul stadiu al degradării. Conștientizând că toate s-au întamplat din vina lui și că nu mai există cale de reabilitatare, alege să devină ucigaș. Acesta își ucide soția, iar apoi este și el omorât de către Răuț la ordinele lui Lică Sămădăul. Hanul este incendiat la ordinele sămădului, fiind ars intr-un sens ritualic purificator. Toate personajele care au un comportament imoral plătesc pentru faptele lor. Singurii neatinși de efectele răzbunătoare ale destinului sunt copii și bătrâna.

câte 3 puncte pentru analiza oricăror două elemente de structură, de compoziție şi/sau de limbaj, semnificative pentru nuvela studiată

Un element reprezentativ de structură este reprezentat de titlu. Acesta este o poartă de intrare în lumea conținutului. Titlul oferă un indice spațial. Totodată, poate fi privit în cheie ironică, moara neaducându-i noroc protagonistului. Din punct de vedere metaforic, moara simbolizează măcinarea și transformarea personajului central.

Un alt element de structură este constituit din relația incipit final. Nuvela debutează prin cuvintele pline de înțelepciune ale soacrei lui Ghiță. Aceasta stabilește o teză morală, care se concentrează asupra unei vieții trăite în pace departe de tentațiile financiare. Faptul că Ghiță este adeptul unei alte gândiri neconforme cu anumite principii, vor provoca anumite efecte nefaste asupra sa. Finalul o prezintă tot pe bătrână, care invoca destinul, ce nu poate fi ocolit.

În esență, scrierea Moara cu noroc este o nuvelă care prezintă efectele dorinței de a obține bani cu orice preț. Odată ce sunt încălcate anumite principii morale, omul va suferi consecințele destinului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *