Rezolvare Subiect Bacalaureat 10.06.2025-Limba și literatura română

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A. Răspunsuri în enunțuri

  1. Sensul din text al cuvântului „prielnic” este favorabil. De asemenea, secventa pe timpuri are sensul de odinioară.

  2. O caracteristică o profesorilor unde sălile de curs erau pline este reprezentată de spiritul oratoric.

  3. Momentul zilei al cursului lui Vasile Pârvan este asfințitul, seara „Soarele de toamnă, în crepuscul, străbătea palid și delicat pe ferestrele largi ale sălii de curs…”.

  4. Profesorul oferă etimologia numelui pentru a  capta auditoriul prin autoironie și a detensiona atmosfera, transformând aparentul dezavantaj al staturii sale într-un punct de atracție.

  5. Atmosfera din sala „Odobescu” înainte de începerea cursului este antrenantă. Sala vuia de o agitație firească și plină de nerăbdare: studenții schimbau păreri, făceau aprecieri și pronosticuri, întreaga încăpere fremătând de murmurul conversațiilor spontane, semn al interesului viu stârnit de reputatul profesor.

 

 

 Consider că în­fățișarea nu constituie un factor decisiv al succesului, întrucât un om trebuie să fie apreciat pentru caracter, muncă

      În primul rând reușitele profesionale  reprezintă lucrări publicate, muncă și determinare.Înfățișarea fizică este de multe ori un dat natural și nu trebuie să fie mai presus de munca pe care oricine o poate întreprinde.  Exemplul profesorului Vasile Pârvan este edificator deși „un om cu înfățișare modestă, mic de stat”, el impune respect prin erudiție . În fond, aplauzele auditoriului au fost declanșate de reputația sa științifică, nu de trăsături fizice.

   În al doilea rând în domenii precum educația, medicina sau cercetarea, publicul trebuie să acorde  credit competenței. În prezent de multe ori, fizicul pare să fie primordial, succesul este un dat al realizărilor palpabile. Un exemplu concret îl reprezintă fotbalistul Ronaldinho, care nu are o înfățișare prea estetică. Acesta a cucerit publicul prin pasiunea pentru fotbal și jongleriile incredibile realizate.

      În concluzie, deși prima impresie poate fi influențată de chip ori siluetă, adevăratul succes se clădește pe cunoaștere și perseverență.


SUBIECTUL II   (10 p)

Rolul notațiilor autorului în fragmentul din „Domnișoara Nastasia” (≈ 120 cuv.)

       Notațiile scenice funcționează ca ghiduri vizuale și psihologice pentru montarea piesei

.În fragmentul suport se observă  Indicațiile privitoare la decor – „încăpere strâmtă, săracă, dar curată…”, „ultimele raze ale soarelui împurpurează perdelele” – De asemenea, acțiunile actorilor („Vulpașin… se descoperă; e în cămașă, cu mânecile suflecate…”, „Nastasia… îi întoarce spatele și iese, trântind ușa”) caracterizează indirect protagoniștii: sfiala flăcăului, mândria fetei, autoritatea tacită a lui Sorcovă.

     Astfel, notațiile autorului facilitează regizorului transpunerea scenică fidelă și oferă cititorului indicii suplimentare pentru înțelegerea relațiilor dintre personaje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *