Fisă de lucru-Morfologie-Evaluare Națională-rezolvare

Citește următorul fragment:

 

Morfologie

Buck nu citea ziarele, altminteri ar fi ştiut că necazul se zămislea şi că asta nu-­l privea doar pe el, ci pe orice câine voinic, cu muşchi tari şi cu blană lungă şi călduroasă, de la Puget Sound până la San Diego.

Asta pentru că oamenii, scotocind prin întunericul arctic, găsiseră un metal galben şi fiindcă vapoarele şi companiile de transport profitau enorm de descoperirea respectivă, cărând mii de indivizi ce se repezeau spre ţinuturile nordice. Tipii aceia voiau câini, iar animalele dorite de ei erau dulăi voinici, cu muşchi puternici, capabili de mari eforturi, cu blănuri care să­i apere de ger.

Buck trăia într­o casă uriaşă din Santa Clara Valley, cea mereu plină de soare. Locul se numea „Ţinutul judecătorului Miller”. Era ceva mai retras de la drum, pe jumătate ascuns între copaci, printre care se putea vedea veranda răcoroasă ce înconjura clădirea.

De casă te puteai apropia pe nişte alei pietruite ce şerpuiau printre păşunile întinse, pe sub pâlcurile de plopi înalţi.
Mai în spate, lucrurile aveau chiar dimensiuni mai impresionante decât cele din faţă. Acolo se găseau marile grajduri, unde o duzină de bărbaţi şi de băieţi munceau, şirurile de case ale celor ce lucrau la vie, locuinţele rânduite ordonat ale argaţilor, via, păşunile verzi, livezile, straturile cu căpşuni. Se mai afla acolo instalaţia de pompare a fântânii arteziene. Nu lipsea nici rezervorul
uriaş din ciment unde băieţii judecătorului Miller se îmbăiau dimineaţa şi se răcoreau în fierbinţile după­ amiezii.
Peste această imensă avere stăpânea Buck. Aici se născuse el şi trăise primii patru ani din viaţă.
Adevărat, existau şi alţi câini. Trebuiau să existe şi alţi câini într­un loc atât de întins, dar ei nu contau. Ei veneau şi plecau, stăteau în coteţele lor supraaglomerate sau în obscuritatea casei, ca Toots, mopsul japonez sau Ysabel, căţeluşa mexicană fără păr.

 

Identifică valorile morfologice:

 

nu-

citea-

pe-

de-

înalți

tari

eforturi

apropia

unde

copaci

verandă

acolo

căpșuni

afla

aici

trăise

fără

 

 

Rezolvare

 

nu-adverb

citea-verb

pe-prepoziție

de- prepoziție

înalți-adjectiv

tari- adjectiv

eforturi- substantiv

apropia- verb

unde-adverb

copaci- substantiv

verandă- substantiv

acolo- adverb

căpșuni-substantiv

afla-verb

aici-adverb

trăise-verb

fără-prepoziție

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *