Model proba orala
- Emițătorul textului este Mihai Sebastian. Acesta notează în jurnalul său propriile sale percepții despre munca sa care prevede realizarea unei opere de teatru. El consideră Breaza un loc propice creației. Acesta se arată încântat de puterea sa de muncă, a reușit să scrie într-o zi 17 pagini. Intenția autorului este de a demara actul 3 pe care îl consideră dificil de realizat, dar se arată mulțumit de finalizarea primului act, pe care îl pune în sertar.
- Textul dat este unul de tip informativ. Mihail Sebastian consemnează în jurnalul său un adevarat dosar de informații despre realizarea unui opere de teatru. Acesta împărtășește cu jurnalul, munca sa de laborator literar, oferind detalii despre arhitectura textului.
- Autorul consideră că Breaza este un loc, care îi permite o putere de muncă fabuloasă. El, desigur ia in calcul faptul că înainte de a sosi la Breaza, avea în minte structura textului. Totodată, la București a trăit un moment similar care presupunea cunoașterea structurii textului, însă a scris foarte puțin. De asemenea autorul simte că primul act trebuie să aibă anumite defecte.
ARGUMENTARE
Locul reprezintă un rol important în atingerea succesului într-o anumită activitate întrucât poate oferi un impuls sau genera inspirație.
Agitația urbană unde poluarea domină nu creează confort psihic, iar munca nu poate atinge cote intense. Marii scriitori s-au retras în natură unde rezonanta cu sine este mai mare. Eminescu cutreiera adesea codrul, care îi oferea inspirație. Tumultul Bureștiului nu-i oferea o stare de contemplare, care să-i permită creația. Liviu Rebreanu locuiește in zonă rurală, iar acest fapt îi permite observarea țăranului și modul în care acesta se manifestă. Locul în care se afla îi permite să redacteze capodopera Ion.
Muntele de asemenea este un loc al inspirației. Sadoveanu scrie Baltagul într-o vacanță petrecută în zona muntelui. Locul îi permite să făureasca capodopera în mai puțin de 3 saptămâni.