Evaluare Natională 2024-Caracterizare de personaj -rezolvare

 

 

     Tatăl autoarei este personajul central din fragmentul suport. Aceasta se încadrează în tiparul intelectualilor fiind un iubitor de lectură.

   Aceasta este prezentat din perspectiva fiicei lui. Trăsăturile lui reies din faptele sale. Aceasta era pasionat de literatură și trăia intenes momentele dedicate lecturii. O altă trăsătură a tatei este reprezentată de preocuparea față de educația fetei sale.

       Din punctul de vedere al modalităților de caracterizare, se identifică atât caracterizare directă, cât și indirectă. Autoarea îl descrie la începutul fragmentului, realizându-i în mod direct un portret. Aceasta era un bărbat de vârstă mijlocie cu părul ondulat pe spate. Din punct de vedere indirect, se remarcă setea de cunoașterea a tătălui. De fiecare dată când avea câte un ban, acesta achiziționa cărți. În acest fel încerca să fie și un model pentru fata lui, oferindu-i repere morale de raportare la existență.

        O valoare transmisă de personaj o reprezintă setea de lectură. Prin cărți, omul se poate detașa de realitate. Când fata lui se îmbolnăvește, el întelege că cel mai bun remediu îl reprezintă acționarea asupra vindecării sufletului, prin lectură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *