Simulare Bacău-Bacovia-Frig

Rezolvarea întregului subiect se găsește pe platformă.

 

Sunt lângă un gard rupt,
Şi vântul bate cu frunze ude –
Sunt mai urât, sunt supt,
Frigul începe sticla s-o asude.

Pe strada aplecată la vale
E-o toamnă ca o poezie veche –
Vântul împinge fusta femeilor în cale,
Cu una din ele nu mai putem fi o pereche.
https://www.versuri.ro/w/u917

Toamna rupe afişe şi flori,
E mai trist departe-n prăpăstii –
Să faceţi foc pe zi de mai multe ori;
O, trebuie să fie trist departe-n prăpăstii..
Fulgi de zăpadă rătăcitori..

Sub 2

Ideea poetică reprezintă mesajul central al textului, iar mijloacele artistice reprezintă totalitatea de mecanisme tehnice cu scopul de a evidenția ideea centrală.

Textul liric, Frig redactat de poetul George Bacovia sugerează trecerea timpului cu efecte devastatoare asupra ființei, dar și a naturii. Lirismul este de tip confesiv, iar eul liric se află în ipostaza înfrântului de soarta inexorabilă. Gardul rupt, în promixitatea căruia se află eul liric, conturează starea devastatoarea a naturii asupra existentului. Eul liric se simte mai urât în aceasta atmosferă morbidă în care vantul distruge florile, simbolizând frumusetea. La nivel de mijloc artistic predomină sugestia, care este conturată de imagini violente precum vântul, care bate cu frunze ude. Totodată se remarcă comparația toamnă ca poezie veche, marcând o suită de emoții triste.

În concluzie, poezia frig este un text care expune sufocarea eului liric într-un cadru apocaliptic unde timpul, dar și vremea de toamnă distruge tot în cale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *