Comentează, în minimum 50 de cuvinte, textul de mai jos, evidențiind relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice.-Tudor Arghezi, S-a spulberat

SUBIECTUL al II-lea (10 puncte)
Comentează, în minimum 50 de cuvinte, textul de mai jos, evidențiind relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice.
Trecutu-l știm atât cât l-am aflat
C-a fost trăit și că s-a spulberat.
Acumul se trăiește tot la fel.
Se spulberă-n tăcere și nevăzut și el.
Nu-l înțeleg de noi cum se desparte,
Trăind cu noi și totuș mult departe.
Că viața-și pierde și văzută drumul,
Ca umbra și ca fumul.
Au fost frumoase și trăite toate.
Firește, zice gândul, și se poate.

Trăiește-ntr-adevăr tot ce se vede?
Tudor Arghezi, S-a spulberat

Ideea poetică reprezintă mesajul central al textului liric, iar mijloacele artistice cuprind totalitatea de elemente utilizate cu scopul de a evidenția mesajul central.

În textul liric, redactat de Tudor Arghezi intitulat S-a spulberat se identifică tema trecerii timpului. Eul liric se află în ipostază meditativă, observându-se mărcile subiectivității precum: l-am aflat, de noi. Privind per ansamblu poezia, eul liric adoptă o atitudine interogativă care scoate în evidență imposibitatea acestuia de a înțelege mecanismul trecerii timpului, Nu-l înțeleg de noi cum se desparte,
Trăind cu noi și totuș mult departe..

La nivel de mijloace artistice, Arghezi adoptă o versificație modernă, fără a respecta elementele de prozodie clasice. Prin comparația ca umbra și ca fumul, este conturată fragilitatea existenței, timpul se spulberă îndată, iar omul se întreabă ce este existența.

 

Hai pe grupul nostru nou:

https://www.facebook.com/groups/944391886695909

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *