Bacalaureat limba și literatura română- Subiectul 1 A.

                          Bacalaureat

 

Prima parte a subiectului 1 propune rezolvarea a 5 cerințe, care au la bază raportarea la un fragment suport de tip nonliterar. Elevul trebuie să dedice un timp de câteva minute lecturii atente. Fiecare răspuns se află în fragmentul suport. Unele cerințe pot fi puțin mai dificile și să implice angrenarea logicii elevului. Fiecare cerintă are rolul de a pătrunde mai bine în lumea textului. Să vedem împreună, care sunt cele cinci cerințe cu care absolventul de liceu se va confrunta la examenul de maturitate.

1. Prima cerință presupune indicarea sensului unei secvențe.

2. A doua cerintă are la bază verbul menționează. Elevul nu trebuie să detalieze răspunsul. De exemplu într-o cerință de genul : Menționează două dintre îndeletnicirile care îi asigură venituri tânărului I. L. Caragiale, utilizând informaţiile din textul dat, elevul trebuie doar să menționeze îndeletnicirile lui Caragiale.

3. Cerința numărul 3 are menirea de a pătrunde mai mult în esența fragmentului suport. Elevul va trebui să ofere și o secvență prin care să își susțină răspunsul.

4.  Cerinta numărul 4 are la bază verbul explică, ceea ce presupune că elevul trebuie să detalieze răspunsul.

5. Cerința numărul 5 are pentru prima dată și un cuantum de cuvinte 30-50. Elevul va trebuie să ofere un răspuns, care să se încadreze în numărul de cuvinte. Verbul exercițiului 5 este prezintă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *