Cum mă pot pregăti pentru Bacalaureat?

Examenul de Bacalaureat reprezintă verificarea cunoștințelor acumulate în cei 4 ani de liceu. În prezent acest examen, de multe ori este tratat cu superficialitate. Bacalaureatul, rămâne în ciuda vremurilor tulburi, o bornă importantă de măsurare a unor deprinderi. În acest articol vom dezbate pe larg tainele examenului de Bacalaureat la limba și literatura română. În primul rând, poate te întrebi care sunt competențele mele în acest teritoriu. Sunt profesor de limba și literatura română, dar înainte de a preda în sistem m-am concentrat asupra rețelelor de socializare. Am încărcat pe canalul de youtube, numit La română sute de videoclipuri, care tratează noțiuni importante pentru examenul de Bacalaureat. Pregătirea pentru acest examen trebuie să fie coerentă, bazată pe o anumită logică. E foarte greu să acumulezi o cantitate mare de informatii într-un timp scurt.

Creierul uman trebuie să priceapă informația, tocitul din punctul meu de vedere nu este o metodă care să aibă succes. Desigur, prin memorare putem învăța eseurile, dar există posibilitatea ca la examen să uităm. Literatura este logică, termenii sunt logici, iar neînțelegerea termenilor poate să constituie diverse probleme la examen. Este foarte important să încerci să întelegi anumiți termeni, pe care îi poti considera dificili. Ca un scurt exercițiu, voi expune câțiva termeni considerați dificili de elevi. Vom încerca să identifică partea logică din ei.

Un prim termen de care aveți nevoie pentru subiectul 2 si 3 este acela de perspectivă narativă. Să aducem un pumn de lumină asupra acestor termeni! Perspectivă înseamnă unghi, iar narativul presupune o suită de întâmplări relatate de un narator. Perspectiva narativă presupune unghiul din care sunt relate evenimentele din carte.

 

Practic naratorul se raportează la evenimentele pe care le relatează în două moduri: obiectiv și subiectiv,

Naratorul obiectiv este acel narator care relatează la persoana a iii-a, deci unghiul este obiectiv, adică nu există participare la evenimente și nici nu se implică afectiv. Naratorul subiectiv, este acel tip de narator, care este personaj. El relatează la persoana i. Pentru mai multe detalii despre perspectiva narativă, vă lăsăm următorul link

https://eromana.ro/2021/01/perspectiva-narativa-obiectiva/

După ce te asiguri că înțelegi termenii, este important să îți creezi un program pe care să-l urmezi. Este important să înveți zi de zi. Odată ce anumite informații s-au stocat în creier ele trebuie reactualizate pentru consolidare. Chiar dacă simți că intri în criză de timp, nu uita că tu deții controlul asupra creierului tău. Nu oamenii din jur, nu profesorii, nu părinții, tu ești cel care ai control asupra ta. Nu dispera niciodată, într-un examen mentalitatea contează.

Fiecare elev are un anumit stil de a învăța. Încearcă să identifici, care este stilul tau. Caută cuvintele cheie și încearcă să-ți alcătuiești propriul eseu.

Pentru mai multe detalii, dar și pentru a avea acces la

partea teoretică am pregătit un ghid.

 

 

https://voxvalachorum.ro/ghidul-pentru-bacalaureat/

Nu uita de canalul nostru de youtube:

https://www.youtube.com/channel/UCmN5dZr6vLSl99AAJWlR1jg

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *