- Indică sensul din text al secvenței în două cuvinte.
- Menționează titlul lucrării în care Jean Bart evocă atmosfera din familia sa, ca urmare a plecării tatălui în război, utilizând informațiile din textul dat.
- Precizează o stare trăită de autor la revenirea în Iasi, justificându-ți răspunsul cu o secvență din textul dat.
- Explică motivul pentru care scrisoarea tatei creează bucurie în familie.
- Prezintă, în 30-50 de cuvinte, atitudinea lui Ion Creangă, față de copii așa cum reiese din textul dat.
1. Sensul secvenței în două cuvinte marchează povestirea pe scurt a evenimentelor.
2. Titlul lucrării este Scrisorile tatii.
3.Starea pe care autorul o trăiește când vizitează Iașiul este de nostalgie, căci îmi aduc aminte locurile unde am copilărit.
4. Familia era bucuroasă deoarece scrisoarea era un motiv care atesta faptul că tatăl era în viață.
5. Ion Creangă era o persoană foarte respectuoasă. El nu trata cu superficialitate elevii. Dascălul își scoatea pălăria și saluta elevii, aspect care îl diferenția de ceilalți profesori.
B.
Redactează un text de minimum 150 de cuvinte în care să argumentezi dacă e importantă activitatea civică în momente de criză.
Societatea este un organism în care fiecare om are rolul său. În momente de criză este importantă implicarea fiecărui cetățean pentru a putea depăși cu bine momentele dificile generate de aceasta. Comsider că activitatea civică este un motor care denotă umanitatea din fiecare individ.
Un prim argument menit să susțină ipoteza este raportat la fragment. În timpul războiul fiecare cetățean putea să contribuie cu ceva, care să ajute persoanele care luptau pentru protejarea teritoriului. Familia lui Jean Bart se implică prin facerea scamei, care era trimisă Crucei roșii pentru a bandaja soldații răniți în război.
Un al doilea argument este raportat la vremurile actuale în care omul se confruntă cu o criză de ordin medical. În acest context fiecare om poate să se implice prin acțiuni concrete care să vină în sprijinul celuilalt, precum donarea de sânge, purtarea măștilor de protecție, spălatul pe mâini, respectarea distanței sociale.
În concluzie, oamenii uniți pot depăși împreună crize sociale. Doar prin comportament uman, ființa poate evolua și își poate asigura o existență echilibrată.
Subiectul 2.
Indicațiile scenice reprezintă o particularitate a genului dramatic cu finalitatea de a furniza diverse informații utile cititorului, regizorului, actorilor. În fragmentul extras din Conu Leonida față cu reacțiunea indicațiile scenice au diverse roluri. În primă instanță el conturează elementele de decor, reperele spațio-temporale : București, o mahala. Pe cealaltă parte, indicațiile scenice îl conturează mai bine pe Leonida, halat, în papuci.
Urmărește-ne pe youtube
https://www.youtube.com/channel/UCmN5dZr6vLSl99AAJWlR1jg
k 👍