Ce trebuie să înveți pentru simularea Evaluării Naționale, partea A.

Salutare, dragilor, ne regăsim cu un nou articol foarte util. Luni, 29.03.2021 va avea loc simularea pentru cei care vor absolvi ciclul gimnazial. Este intr-adevăr un moment dificil, îngreunat de situațiile actuale. În primă instanță, cei aflați în clasa a viii-a dau simularea după noua programă. Problemele sunt diverse, dar nu vom da curs intrări în detalii. Noua programă se concentrează asupra gândirii critice, asupra lucrului cu textele.

La nivel de structură, examenul este compus din două subiecte, iar primul subiect se împarte în A si B.

La partea A sunt 9 cerințe care explorează cele două texte suport. Atenție, unul dintre texte va fi literar, iar celalalt nonliterar.

Să explorăm fiecare cerință în parte.

Textele vor fi alese astfel încât să prezinte anumite similarități.

 

Primele patru cerinte sunt de tip grilă, au patru variante de răspus, iar soluția se află în text. Aceste 4 cerinte explorează diverse aspecte ale textului. Tot ce trebuie este să fiți atenti.

Numărul 5 verifică atenția voastră. Aici trebuie să bifați raspunsul pe care il considerați corect.

In cadrul cerintei 6 se verifică asimilarea notiunilor despre tiparele textuale. Eke pot fi dialogate (prezinta conversatii) descriptive, narative, informative, argumentative.

Cerința numărul 7 si numărul 8 păresesc tiparul  grila si pune accent pe modul în care elevul poate opera cu cele două texte. De asemenea este necesară de multe ori raportarea la elemente concrete din viața reală.

Cerința numărul 9 se concentrează asupra relației dintre textul literar și un alt text studiat în care elevul trebuie să găsească asemănări și deosebiri.

 

Pentru repere teoretice, dar si practice recomand

Noul manual digital pentru Evaluarea Națională 2021

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *