Tehnica ingambamentului

Tehnica ingambamentului

 

Salutare, dragi viitori absolvenți de studii liceale! În articolul de astăzi dezbatem o noțiune pe care o regăsim în cadrul subiectului 3. Cu siguranță ați auzit termenul ingambament. În cazul în care acest termen nu este explicat, el poate părea dificil, dac ne raportăm strict la denumire. Mai degrabă suna a denumite de organ, însă este o tehnică utilizată în poezie.

 

 

 

Desigur că acest termen are o oarecare vechime, însă el este utilizat în mod major în lirica modernistă. Perioada interbelică marchează și o atitudine de libertate totală în exprimare, iar acest ingambament se pliază exact pe dorințele poețiilor. Acest termen este de sorgine franceză din enjambement și semnifică continuare versului pe rândul/rândurile următoare fără niciun fel de semn de punctuație. Unul dintre poeții care utilizează des această tehnică este Lucian Blaga. Să vedem cazuri concrete:

Seţos iţi beau mirasma şi-ţi cuprind obrajii
cu palmele-amândouă, cum cuprinzi
în suflet o minune.

Observăm în poezia expusă că Blaga alege să nu utilizeze punctul la final de rând și continua ideea pe celelalte două rânduri. Acest procedeu îi oferă poetului libertatea de exprimare a ideilor, crează o altă curgere a ideilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *