De unde provine Crăciunul?

Crăciun.

Pentru că simțim atmosfera de sărbătoare e bine să nu uităm rădăcinile. Astăzi abordăm tema Crăciunului din perspectivă etimologică. Această celebrare este în prezent în cinstea nașterii lui Iisus. Ea se sărbătorește în 25 decembrie  după noul calendar. Desigur că această sărbătoare a devenit mercantilă, iar Moș Crăciun este un personaj care nu se află în strânsă legătura cu nașterea lui Iisus.  Desigur, există și multe polemici despre sorginetea acestei celebrări, dacă este sau nu de natură creștină.  Nici cuvântul Crăciun nu apare conform multor surse în concordanță cu nașterea lui Iisus. Legăturile între Crăciun și nașterea lui Iisus sau stabilit mai târziu.

În prezent Crăciunul este un adevărat ritual care readuce oamenii împreună (anul acesta mai mult online). De asemenea el presupune multe alte obiceiuri.

 

Pentru această pagină importantă este etimologia acestui cuvânt  supusă polemicilor. După o serie de lingviști români Crăciun provine din lat. creatio, -ne(m) (Densusianu, Hlr, 262; Pascu, Pascu, I, 69).  Conform creștinilor acest termen nu ar fi potrivit deoarece 24 decembrie nu este seara facerii. Iisus a existat dintotdeauna, iar în acel moment doar s-a materializat.

Hasdeu consideră că termenul din lat. crestinum. Meyer (Alb. St., I89) derivă alb. kershendella din lat. Cristi natalia, dar oricum Cristi natalia ori kershendella nu poate explica pe rom. Crăciun. P. Papahagi (Conv. lit., 3, 211) crede că provine din lat. colationem, prima zi din lună când preotul roman pre­-creştin chema lumea să anunţe sărbătorile de peste lună, idee preluată şi de Puşcariu (407) şi de T. Capidan (Dacor., 3, 142).

 

Dex online ne oferă următoare versiune:

CRĂCIÚN, crăciunuri, n. pr. n. Sărbătoare creștină care celebrează, la 25 decembrie, nașterea lui Isus Hristos. ◊ Moș Crăciun = personaj legendar, cu barbă mare albă, cu o mantie lungă roșie, care vine să împartă copiilor, în noaptea de Crăciun, jucării și dulciuri. – Probabil lat. creatio, -onis „naștere”.

Dincolo de orice polemici lingvistice, nașterea lui Iisus este un moment de meditație pentru oamenii moderni. El ne învață iertarea și iubirea, principalele virtuți umane.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *