Camil Petrescu- Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război- Eseu+ Clip video+ Test online de verificare

Camil Petrescu

 

 

 

Camil Petrescu se remarcă în domeniu literaturii române prin abordarea narativă de tip proustian. Într-o perioadă în care cultura română se afla în ascensiune, Camil Petrescu propune o scriere cu totul nouă ca abordare. Paradigma abordată este modernă și respectă tiparul lovinescian.

Modernismul este un curent literar manifestat în perioada interbelică ca o reacție împotriva tradiționalismului. A fi modern prespune racordarea la realitatea imediată și pledarea pentru sincronizarea literaturii cu științele vremii. Pentru Camil Petrescu singurul roman viabil este cel de tip proustian, care presupune renunțarea la ominsciență. Un narator de tip personaj nu mai propune realități de adevăr, el devine onest.

Romanul Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război este publicat în anul 1930. Prin intermediul acestei scrieri Camil Petrescu devine pionerul romanului modern subiectiv. Titlul, element paratextual, anticipează conținutul operei. Acțiunea centrală a scrierii se va cuantifica în jurul a două experiențe trăite de erou: iubirea și războiul.

Personajul central, Ștefan Gheorghidiu aflat în inedita ipostază de narator se confesează. Romanul de tip subiectiv presupune o serie de noutăți și la nivel temporal. Acțiunea nu mai este relată cronologic. Incipitul romanului îl suprinde în prezent pe erou în anul 1916 pregătindu-se de intrarea în război. După o discuție de la popotă unde tema abordată de soldați este infidelitatea, Ștefan își readuce aminte de soția sa. Procedeul care intervine în această secvență este memoria involuntură. Următoarele  capitole presupun întoarcerea în trecut și analiza lucidă a poveștii de dragoste dintre el și Ela. Ștefan este tipul intelectualului rațional. Student la filosofie se căsătorește cu frumoasa Ela din orgoliu. Gheorghidiu încearcă să o inițieze pe Ela în tainele filosofiei. Capitolul E tot filosofie marchează sincronizarea literaturii cu filosofia vremii. Ela, care în sens metaforic poate fi cititorul, primește o lecție de istorie a filosofiei. Niciodată în istoria romanelor românești nu a mai fost tratată o asemenea abordare.

Echilibrul soților este rupt de un motiv balzacian: moștenirea. Protagonistul refuză orice atracție bănească, însă Ela adoptă o altă paradigmă comportamentală. Stefan trăia iluzia soției perfecte. În momentul intervenției banului, acțiunea romanului ia o altă întorsătură. Chiar dacă la început Ștefan nu dorește bani, Ela îl convinge să nu refuze oportunitatea. Cei doi pătrund într-o lume burgheză unde Ela devine ceea ce de fapt era mereu: o femeie mondenă. Drama lui Ștefan este marcată de prezența domnului G care se pare că are o idilă cu Ela. Romanul fiind subiectiv, totul rămâne o presupunere.

Odată ce războiul începe Ștefan își dorește să dezerteze pentru a afla dacă Ela este infidelă. Însă explozia obuzelor și prezența morții îl conduc pe protagonist la maturizare. Personajul narator reușește detașarea de drama iubirii.

Romanul este structurat pe două planuri unde sunt redate cele două experiențe ale personajului central. Finalul presupune o abordare inedită de tip deschis. Camil Petrescu propune o abordare care îi permite cititorului să devine cocreator. În final Gheorghidiu îi lasă Elei moștenire tot trecutul.

 

 

 

 

Ca elemente compoziționale Camil Petrescu abordează anticalofilismul care presupune renunțarea la scrisul cizelat, prelucrat. De asemenea romanul este unul al autenticitații. Partea a doua a romanului este inspirată din jurnalul de campanie a lui Camil Petrescu. De asemea romanul este psihologic, dar se încadrează și în paradigma de roman al experienției.

Prin acest roman Camil Petrescu pune o piatră de temelie pentru viitori scriitori care vor îmbrățișa paradigma romanului subiectiv. Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război rămâne unul dintre romanele care au condus literatura română pe culmi. Iubirea lui Ștefan Gheorghidiu pentru cunoașterea și contemplările sale rămân unice.

 

Aici materialul video

 

 

Fă și testul de verficare:

 

 

Dacă va placut acest succint articol vă aștept și pe pagina noastră de facebook.

https://www.facebook.com/voipromova

Nu uitați să dați share!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *