Verbul copulativ- Teorie+ Test online

  Verbul copulativ

Uff, complicat este verbul ăsta! ar spune mulți elevi și poate că ar avea dreptate sau nu? Vom vedea! articolul acesta tratează un anume tip de verb, cel copulativ!

Foarte important este să lămurim termenii cu care operăm, pentru prima oară vom vedea ce înseamnă copulativ, că verb știți (că am postat un articol despre). Copula înseamnă cuvânt de legătură. Verbul copulativ nu poate să formeze singul predicatul și are nevoie de un nume predicativ.

Verbul a deveni domnește în zona verbelor copulative indeplinind aceast tipar în majoritatea cazurilor. Să vedem un exemplu concret.

Dacă spune așa: Marius devine. Enunțul nu are sens! ce devine Marius? (lăsăm conceptul de panta rei).

Dacă spunem: Marius devine medic. În acest context are sens, iar devine este verbul copulativ, medic este numele predicativ și împreună formează predicatul nominal.

Să vedem și alte verbe care pot fi copulative și contextele lor.

  A fi- este un verb complicat. El poate fi verb copulativ,predicativ sau auxiliar. Cum ar spune un înțelept, să vedem când a fi nu este copulativ. Treaba este simplă, dacă se poate înlocui cu a exista, a se afla, a fi originar din, a costa, a dura, a se întâmpla, etc, atunci nu este copulativ.

Exemplu: Marius este afară=Marius se află afară

Dacă spune așa: Mariu este doctor. Nu putem înlocui este cu a se află, a fi originar din, etc. În acest context ne spune ceva despre Marius, că este doctor.

A ieși- E bine să ieșim, mai puțin în contextele astea, dar să vedem când a ieși este copulativ. Treaba e foarte simplă, când îl putem înlocui cu a deveni.

Exemplu: Eu ies profesor=devin profesor

Când ieșim pe stradă, verbul a ieși este predicativ

A ajunge- Drumurile noastre toate se vor întâlni? A ajunge este verb predicativ când are forma de bază de a ajunge într-un loc, a venit, a sosi, etc.

Trenul ajunge cu întârziere= Trenul sosește cu întârziere

Copulativ este când are sensul de a deveni= Dacă merge la Litere ajunge filolog.

a se face= V-ati prins deja! nu este complicat, dacă ne facem ceva, mari vloggeri, atunci verbul este copulativ. În schimb dacă nu ne facem ceva, dar facem ceva practic, atunci verbul a face este predicativ

a rămâne- E bine uneori să rămânem undeva sau să rămânem la fel. Dar când este copulativ sau predicativ?

În momentul în care nu ne schimbăm de caracter și rămânem la fel de buni și integri, verbul a rămâne este copulativ. Dar dacă rămânem peste noapte să ne uităm la Dinamo atunci a rămâne este predicativ.

a însemna- e bine să însemnăm sau chiar să ne însemnăm! dar să vedem când este predicativ și când este copulativ! da, da,  treaba este simplă. Când însemnăm ceva pentru cineva atunci verbul este copulativ, dar dacă însemnăm ceva pe caiet atunci este predicativ.

 

Fă și un test!

Un comentariu la „Verbul copulativ- Teorie+ Test online”

  1. a se faca: el va face o casa. a ramine: el a ramase:la andrei.a fi el isi va face temel in ainte sa ajunga acasa. a iesi. el iesi afara. a ajunge: fl ajunge la bunici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *