Jurnalul, ce este? cum îl scriem?

      Dragă, jurnal!

Sunt persoane care poate au prins momentele în care tik tok-ul nu era atât de popular și sentimentele unui om erau canalizate sub altă formă de manifestare. În acest articol vom discuta despre jurnal! Este un tip de text care intră în sfera preocupărilor celor din ciclul gimnazial în mod preponderent.

Jurnalul este un tip de text autobiografic, care presupune consemnarea zilnică a unor trăiri. Desigur, pot exista intervale de timp în care cineva își așterne pe hârtie acțiunile.  Spre deosebire de alte tipuri de texte care conduc cumva spre literatură, jurnalul prespune înregistrarea evenimentelor în timp ce se petrec. Memoriile presupun rememorarea unor evenimete deja petrecute și explorarea lor prin diverse metode de analiză. Un jurnal prespune mai multe scopuri.

Jurnal de călătorie- Desigur că aceste manifestări existau preponderent înainte de vlog. Acum cine își mai așterne pe hârtie impresiile și sentimentele generate de o anumită călătorie. O imagine cât o mie de cuvinte. Jurnalul de călătorie prespunea în primul rând expunerea sentimentelor autorului jurnalului generate de călătorie.  Autorul filtra prin propria perceție realitatea. Jurnalul este o manifestare liberă care poate fi împodobit cu figuri de stil, elemente narative, descriptive, informative.

 Jurnal de front- Acest tip de jurnal este mai de grabă o formă de manifestare sufletească și de curățire a greutăților spirituale. Ne aducem aminte de scriitorul Camil Petrescu care are un astfel de jurnal în timp ce se află pe front. Acest jurnal este transformat după întoarcea scriitorului din război într-un roman, desigur cu elemente ficționale.

Jurnalul intim- o confesare profundă a sinelui.

Jurnalele sunt scriise în fucție de nivelul fiecărei persoane. Un anumit scriitor profesionist care se confesează și prin această modalitate va conduce jurnalul spre literatură (oarecum).

Dacă ne întâlnim cu asemenea cerinte la Evaluarea Națională unde vom avea de realizat un jurnal trebuie să ținem cont de anumite aspecte.

  1. Scriem data în care redactăm jurnalul.
  2. Nu avem rupturi temporale. Ne imaginam că atunci se petrece acțiunea.
  3. Păstrăm credibilitatea. Desigur că dacă avem de redactat un jurnal despre expediția la Polul Nord va trebui să ne imaginăm (cei care nu au fost acolo) , dar faptele să fie verosimile, nu fabuloase, nu vedem dinozauri.
  4. Comparativ cu o compunere imaginativă cum era cea din anii trecuți, jurnalul te limitează să te concentrezi asupra propriei ființe.
  5. Trebuie să avem paragrafe. Nu trebuie să aibă un final ca în compunerea ficțională, e liberă abordarea.

Ne citim și pe:

 https://www.facebook.com/voipromova

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *