Greșeli frecvente în română- Partea 1

Greșeli frecvente în română

Doar câteva:

 

1.Începem fulminant cu mult prea discutatul verb a vroi. Mi-aș fi dorit să fac abstracție, însă iată-ne. Ideea este că în limba română normată verbul a vroi este inexistent și implicit nu există variantele de vroiam, vroiai, vroia etc. Ce este drept forma de imperfect vroiam este utilizată tot mai des, iar norma este dată de colectivitate. Nu este exclus ca în curând să avem parte de vroiam. Până atunci spunem voiam sau vream de la verbul a vrea.

2. A se risca- De multe ori auzim enunțuri de genul: Hai că mă risc și vin. Prea ilogic să te riști nu este, dar nu este corect. Riscăm nu ne riscăm.

3. Dragele mele- E bine să ai persoane pentru care să nutrești afectivitate, dar nu e bine să ai persoane drage, ci doar dragi.

drag-dragă-dragi

4.membru- membrii? Acest substantiv primește mai mult decât merită. E simplu! Îl numărăm, un membru, doi membrii? 3 membriii? (eu incerc amuzamentul, e de apreciat) Nu, nu. 1 membru, 2 membri. Un al doilea i se adaugă în momentul unui articol hotărât care ne indică modul în care ne raportam la substantiv.

Familia are doi membri. (oricare membri, nu e nevoie de articol)

Membrii familiei vin la cină (aici e articulat deoarece substantivul este individualizat)

5. genoflexiune/genuflexiune- E mai facilă pronunția genuflexiune, dar nu ce este accesibil e și bine. Forma corectă este genuflexiune de la genunchi sau genunche?

6.biscut sau biscuite?- Oh, ce vremuri când ceream biscuite de la colegi, dar nu primeam deoarece forma corectă este biscuit

7. Ne fură albitri- Sintagma e corectă mai puțin forma fară r a substantivului. Arbitru nu albitru

8. Infirmierie sau infirmerie- Hmm, infirmerie e corect

9.Hmm.. când ne este poftă de ceva dulce cum cerem ciocolate sau ciocolăți? Varianta corectă este ..ciocolate

10.  fi nu fii? Aici este o chestiune interesantă! Când avem de a face cu imperativul verbului a fi la afirmativ este cu doi i. Fii bun! La negativ se shimbă paradigma deoarece se formează cu nu + forma de infitiv fară a de asta scriem Nu fi rau pentru că la infinitiv este a fi nu a fii.

11. Ne-ar place?  E bine să ne placă câte ceva. Condiționalul optativ se formează cu forma infitivului care este a placea.

12. Eclere sau ecleruri- Polemica este în floare, dar DOOM2 oferă doar forma de ecleruri.

13.patetic- De multe ori folosit in sens negativ dar conform dex: PATÉTIC, -Ăpatetici, –ce, adj. 1. Plin de patoscare emoționeazăimpresionează

14. chitari sau chitare? Forma corectă este chitare

15.Repercusiune- Repercursiune nu e corect

16. Grizonant sau grizonat- ciudată situație ,dar grizonant este forma corectă.

17. monede sau monezi- Aparatul de cafea mai cere monezi, dar e bine și corect să introducem monede.

18. Câți i au copiii? E simplu, avem un copil și doi, trei, 1000 de copii. Adăugam articol dacă forma este individualizată.

Copiii noștri sunt afară.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *