Cazurile substantivului- Teorie+ test quiz online

Cazurile substantivului

Iată-ne la un nou articol din sfera morfologie. Cazurile substantivului? ce or mai fi și alea? cu ce ne ajută în viață? Substantivul adoptă diverse forme în raport cu celelate valori morfologice. Este important să știm cazurile substantivului deoarece, ne ajută în a scrie corect și nu pune mai mulți i decât trebuie.

 

Nominativ- Aș prefera să nu abordez tiparul clasic de identificare după întrebări deoarece pot exista confuzii. Dacă totuși vreți întrebări îl puteți folosi pe cine, ce care! Nominativul are preponderent funcția sintactică de subiect, dar poate fi și nume predicativ, respectiv atribut. Partea complicată este că nominativul se suprapune ca formă cu acuzativul, de asta este nevoie de efectuarea unor operații de identificare.

Acuzativ- Este mult mai simplu să lămurim când un substantiv este la acuzativ, apoi putem să excludem. Există anumite verbe care cer cazul acuzativ precum: a citi, a scrie, a vinde,a cumpăra, a vedea. Asta nu e tot există și interjecții care cer acuzativ ( iată, uite, na)

De asemenea există și anumite prepoziții care impun cazul acuzativ precum: cu, de, despre, din, după, , în loc, din. Răspunde la multe întrebări: ce? pe cine? pe ce? cu cine? cu ce? la cine? la ce? despre cine? despre ce? lângă cine? lângă ce? de la cine? de la ce? unde? de unde? până unde? când? cum? care? ce fel de?

 

Genitivul – de cele mai multe ori acest caz este marcat de articolul al (a, ai ale). Există anumite prepoziții care cer acest caz (asupra, deasupra, contra, împotriva, înaintea, împrejurul, în mijlocul, etc). Răspunde la întrebările al cui? a cui? ai cui? ale cui?

Dativ- se identifică prin întrebarea cui. Există prepoziții care cer dativul precum: multumită, gratie, datorită

  Vocativul– nu are întrebări și nici funcție sintactică, el arată o adresare directă și este izolat mereu prin virgulă.

Fă și acest test pentru a verifica acumulările tale intelectuale morfologice.

 

 

te astept pe:

https://www.facebook.com/voipromova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *