Bun găsit la o nouă postare utilă pentru cei aflați în ciclul gimnazial și nu doar. În cadrul acestui articol ne vom plia pe denumirile impuse de noua programă și vom discuta despre textul liric.
Ei, dragi prieteni, o întrebare pe care o aud des este legată de modul în care recunoaștem că un text pe care ni-l dă doamna la școală este un text liric. Asociem textul liric cu poezia. În primul rând există o formă specifică a textului care este sub formă de versuri. Scopul unui text liric este acela de a transmite un sentiment, o stare, un mesaj. Haideți să vedem câteva dintre trăsăturile textului liric
-Prezența eului liric
-prezența figurilor de stil și a imaginilor artistice
-prezența motivelor literare
-modul predominat de expunere este descrierea
-versificația
Vreau să lămuresc câteva concepte fundamentale care de multe ori impun probleme:
Ce este eul liric și cum ne dăm seama dacă este prezent sau? Dragi prieteni, eul liric nu trebuie confundat cu autorul concret, de exemplu cu Lucian Blaga. Eul liric este numit în teoria literară o ființă de hârtie și are rolul de a prelua gândurile și sentimentele poetului și de a le transmite în mod direct. Acum să vedem cum ne dăm seama dacă eul liric este prezent în poezia noastră? simplu! prin ceea ce numit marcă a subiectivității, adică, verbe personale, pronume la persoana 1, interjecții, prezența persoanei a doua.
O altă problemă pe care vreau să o lămuresc este legată de identificare temei textului liric. O temă se referă la aspectul general transmis de poezie. Există câteva teme care se regăsesc cel mai des, precum iubirea, moartea, familia, trecerea timpului. Motivul este o particularitate a temei, având scopul de a concretiza tema. De exemplu, în cazul în care identificăm într-un text liric tema iubirii, motivele vor fi cuvinte sau sintagme care au legătura cu iubirea precum luna, dorul, stelele, lacul, parcul.
Versificația, adica rima, ritmul și măsura nu sunt obligatorii, există poezii pe care le numim moderne unde rima, ritmul și măsura sunt absente