Textul argumentativ-Cum se realizează

Fie că suntem clasa a 8-a sau a 12-a cu un text argumentativ cu toții suntem datori. La limba și literatura română important este să înțelegem termenii cu care operăm. Întrebarea la care trebuie să răspundem prima oară este legată de sensul cuvântului argument. Haideți să aruncăm cu coada ochiului în dex, ARGUMÉNT, argumente, s.n. 1. Raționamentdovadă adusă în sprijinul unei afirmații.

    Am aflat ceva important, prin argument aducem dovezi în sprijinul unei afirmații.

Fiind un tip de text se structurează pe coordonatele clasice: introducere, cuprins, încheiere.

Acum să mai lămurim câte ceva. Plecăm de la o anumită afirmație, de pildă: dacă munca este rețeta succesului. Afirmația poate fi și contrazisă, desigur. În partea de introducere stabilim punctul de la care plecăm. Introducerea se numește teză sau ipoteză și este introdusă printr-un conector specific argementării: Consider că, Cred, În opinia mea.

Nu este recomandat să începem textul argumentativ abrupt direct cu partea de formulare a tezei. Pentru a capta atenția cititorului recomand să expuneți câteva aspecte generale despre tema argumentului. Pentru a fi mai explicit, dacă avem de realizat un text de tip argumentativ în care să precizăm dacă exemenele sunt importante sau nu, tema noastră de discuție este cea a examenelor. Începem textul cu câteva aspecte generale despre examene, apoi introducem ipoteza prin intermediului conectorului. Nu este bătută în cuie această abordare, dar veți aduce un plus de savoare textului.

     Cuprinsul: este format din două paragrafe în care se aduc exemple pertinente care să sprijine ipoteza. Se utilizează conectorii: În primul rând, în al doilea rând. La examenul de bacalaureat un exemplu trebuie preluat din textul suport. Putem folosi în cuprins tot felul de structuri care să ajute introducerea ideilor precum: este cunoscut că, desigur că, fără îndoială, cu siguranță că.

Partea cea mai mișto este atunci când ajungem la final. Uneori sfârșitul este dureros, dar hei, există mereu un nou început.

Finalul se numește concluzie. Aici, pe baza argumentelor aduse în cuprins tragem o linie metaforică și stabilim că am demonstrat ipoteza. Putem spune în felul următor: În concluzie se demonstrează valooare de adevăr a ipotezei.

Link spre canalul de youtube:

https://youtube.com/channel/UCmN5dZr6vLSl99AAJWlR1jg?view_as=subscriber

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *