Traseul educational reprezinta o poarta de acces intr-un domeniu profesional, care are scopul de-a il angrena pe om in dezvoltarea societatii. Consider ca familia detine un rol important, dar nu decisiv in alegerea parcursului educational al copilului. Decizia finala în imbratisarea unui domeniu de studiu este necesara sa-i apartina tanarului, care trebuie sa aiba in vedere diversi factori.
Un prim argument menit sa sustina ipoteza precizata il reprezinta raportarea la fragmentul extras din P.P Negulescu, unde autorul nu respecta în totalitate dorinta parintilor sai. Pasionat de matematica, urmeaza in prima instanta cursurile facultatii de Stiinte, insă un eveniment neprevazut avea sa-i modifice orientarea profesionala. În momentul in care ia contact cu prelegerile filosofice ale lui Titu Maiorescu sustinute in cadrul facultatii de Litere, P.P. Negulescu se arata fascinat de acest profesor, inzestrat cu darul vorbirii si alege sa studieze filosofia.
Un al doilea argument cu finalitatea de a concretiza ipoteza data este sustinut de diverse studii psihologice, care atesta importanta consultarii cu familia, dar in fond cel care stie cel mai bine traseul profesional este tanarul. Este adevarat ca de multe ori copiii nu au incredere in propria voce interioara, nu sunt suficienti de puternici pentru a lupta cu deciziile parintilor. De multe ori familia considera ca ei cunosc mai bine care este drumul profesional al copilului. Aceasta abordare se dovedeste de cele mai multe ori ineficienta, foarte multi tineri neajungand sa profeseze domeniul studiat prin constrangere in timpul facultatii. Reusita intr-un domeniu implica inevitabil iubirea pura pentru acea profesie.
In concluzie, prin exemplele aduse se dovedeste valoarea de adevar a ipotezei. Traseul profesional poate fi influentat de parinti în momentul in care si dorinta tanarului este in conformitate cu imbratisarea domeniului profesional respectiv.