Test de antrenament-Notațiile autorului- Ultima oră de Mihail Sebastian

Notațiile autorului- Ultima oră de Mihail Sebastian

 

Notatile autorului reprezinta o particularitate a genului dramatic cu scopul de a furniza diverse informatii utile regizorului, actorilor, cititorilor.
   In fragmentul extras din textul dramatic Ultima oră de Mihail Sebastian, notatiile autorului indeplinesc mai multe roluri. Un prim aspect este acela de a contura reperele spațiale în care este plasată acțiunea birou. De asemenea, dramaturgul,utilizeaza didascaliile pentru a il prezenta pe Stefanescu Cu pălăria pe cap, fără să salute pe nimeni,
Prezintă, în minimum 50 de cuvinte, rolul notațiilor autorului din fragmentul de mai jos.
ACTUL I
SCENA IV
VOICU, POMPILIAN, ȘTEFĂNESCU
Telefonul din boxă a început să sune din chiar momentul intrării lui Ștefănescu. Cu pălăria pe cap, fără să salute pe nimeni, merge direct spre biroul lui și ridică receptorul, aruncându-și în același timp privirea asupra hârtiilor de pe masă.
ȘTEFĂNESCU (vorbește scurt, retezat, fără brutalitate, dar puțin mecanic, ca un om obișnuit să vorbească de sute de ori pe zi la telefon): Da… Eu… Nu… Am zis nu… Pagina a doua, coloana a treia […] … Fără clișeu… Fără, domnule… (Închide telefonul. În aceeași atitudine, în picioare, în fața biroului, cu pălăria în cap, continuă să răsfoiască hârtiile de pe birou, de la care, de altfel, nicio clipă nu și-a ridicat privirea.) Voicule!
VOICU: Aici. (Se ridică alene de la masă, merge spre boxă, se oprește în fața biroului lui Ștefănescu.)
ȘTEFĂNESCU: E ceva nou?
VOICU: Mai nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *