Subiectul 3 de la Bacalaureat- Cum se realizează eseul?

                       Subiectul 3 din cadrul examenului de bacalaureat constă în realizarea unui eseu. El vizează analiza unei opere literare care aparține unui autor canonic. Lista acestor autori se găsește pe site.

În primul rând nu este vorba despre povestirea unei opere, ci o analiză structurată care se centrează în jurul unor puncte importante. Primul aspect care se tratează în eseu, este oferirea de informații pertinente despre autorul operei. Se vor evita informațiile de can-can și se va pune accent pe locul scriitorului în literatura romana..
                   Fiecare operă se încadrează într-un curent literar. El presupune aderarea scriitorilor la o serie de principii comune. Un curent literar în majoritatea cazurilor fie apare că o reînnoire a unui curent apus, de exemplu Neomordenismul presupune revalorizarea modernismului după o perioadă de cenzură literară. Sau o altă varianta de apariție a unei manifestări artistice este că o reacție împotriva altui curent literar. Romantismul se opune raționalismului promovat de iluminiști. Modernismul neaga tradiționalismul.

După oferirea datelor despre autor și încadrarea în curent literar,intram în particularitățile operei. Oferim informații despre genul și specia literara. În cazul romanelor precizam tipul de roman, aici exista doua paradigme. Fie este tradițional, fie este modern. Romanul tradițional presupune perspectiva narativa demiurgică( naratorul este un Dumnezeu literar, știe tot, este peste tot, poate tot). Romanul modern presupune în primul rand plasarea evenimentelor în spațiul urban și o accentuare a stărilor interioare ale personajelor. Perspectiva narativă poate fi subiectivă sau obiectivă. Apoi se precizează tema, analiza titlului și idei despre operă. În cazul poeziei se precizează secvențele, limbajul, analiza unor expresii fundamentale.
               Apoi se intră mai profund în esență operei cum ar fi: acţiune, conflicte, relaţii temporale şi spaţiale, perspectiva narativă, tehnici narative, incipit, final, limbajul personajelor şi limbajul artistic, registre stilistice etc. Daca aveți de caracterizat personaje după ce respectați ce am scris mai sus, prezentați idei despre personaj. Este necesară exemplificarea caracterului dominat al personajului prin prezentarea a doua secvențe ilustrative. El trebuie portretizat fizic și psihic, dar și în paralel cu alte personaje.
În concluzie se va formula o opinie personală despre opera, receptarea ei în prezent.
Ceea ce am scris este doar un mic auxiliar, există și alte abordări. Contează mult opera și particularitățile ei. Ideală este înțelegerea mecanismelor ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *