Perspectiva narativă- Teorie

Subiectul ii de la Bacalaureat presupune o scurtă analiză a unor fragmente de text. O cerință foarte des întâlnită este aceea de a prezenta perspectiva narativă într-un text suport.

Okey, să vedem ce este această perspectivă narativă și cum o putem indentifica!

Un text epic are trăsătură fundamentală prezentarea unor evenimente reale sau imaginare. Știm din clasele gimnaziale că o poveste este povestită de un povestitor ( aliterație intenționată). În momentul în care creștem pe acel povestitor în numin narator, iar el relatează evenimentele abordând o perspectivă narativă.

Pentru a nu ne cufunda în stele și în nori și în ceruri-nalte cum spunea dragul nostru poet, perspectiva narativă reprezintă unghiul din care sunt relatate evenimentele. Naratorul poate fi obiectiv și atunci utilizează verbe și pronume la persoana a iii-a, practic povestește despre altcineva. Nefiind prezent în mijlocul acțiunii el are o focalizare externă. Mai este:

-omniscient-știe totul despre personajele sale deoarece el este Dumnezeul lor

-omniprezent-este peste tot

-omnipotent- are control total asupra destinelor personajelor, de cele mai multe ori întâlnim în romane simboluri care anticipează destinul unui personaj, de exemplu în Ion bătaia din ziua de duminică.

 

Cealaltă abordare este la polul opus. În România autorul Camil Petrescu este părintele romanului care prezintă o perspectivă narativă subiectivă.

Naratorul subiectiv este așa cum îl numește Camil Petrescu, om. Se identifică prin prezența verbelor și pronumelor la persoana i. El relatează evenimentele din propriul punct de vedere, iar focalizarea este internă. Romanul cu o perspectivă narativă subiectivă se concentrează preponderent pe proriile trăiri ale naratorului care sunt supuse unor analize de conștiință cu diverse efecte.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *