Indicațiile scenice (didascaliile)- Teorie Bacalaureat

În articolul de astăzi vom arborda din nou un aspect de maxim interes pentru cei care anul acesta, după ce vor cânta cu patos Gaudeamus, vor susține examenul maturității. Noțiunea pe care o voi prezenta în articolul pe care tocmai îl citești și imediat după vei da un like si un share la el, este utilă pentru subiectul 2 și 3.

Opera dramatică (genul dramatic) este menit reprezentării scenice. Se mai întâmplă să nu putem merge la teatru să vizionăm opera respectivă, iar în acest caz rămâne varianta lecturii (nu?) Dramaturgul, cel care scrie opera, are o viziune asupra modului în care proiectează lumea ficțională. Își imaginează o camera mobilată sarăcăcios unde un personaj stă pe un scaun roșu și scrie pe un blog având iluzia succesului. În momentul în care opera este jucată sau citită trebuie respectată întocmai viziunea autorului. De unde știm care este viziunea lui? răspuns simplu de 5 lei la Vrei sa fii milionar, din indicațiile scenice! Da,da, știu ce vrei să întrebi! și da, într-adevăr așa este. Acum întrebarea celalaltă, ce sunt indicațiile scenice și cum rezolv subiectul 2 în care trebuie să prezint rolul lor.

Indicația scenică sau didascalia sau (da, da) notația autorului este regăsită doar în genul dramatic și are rolul de a transmite diverse informații despre jocul actorilor, elementele spațio-temporale, succinte caracterizării de personaje, prezintă decorul. Practic aceste didascalii ajută cititorii să își imagineze acțiunea operei, iar pe actorii îi ajută să joace respectând viziunea autorului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *