Diftong, triftong, hiat- Teorie

Le-am arătat la toţi cum poţi dribla frumos ca Pelé/ Printre câte-un diftong, triftong şi vreun hiat, spunea la un moment dat artistul Doc. Să ne luam papucii ăia cu crampoane si să purcem în a jongla cu aceste trei concepte. Teritoriul foneticii de multe ori este minat, de asta e bine să fim mereu vigilenți. Un aspect demn de luat în seamă este acela că diftongul, triftongul și hiatul se recunoaște la nivel fonetic, adică după cum se aude cuvântul.

     Diftongul- că are și acest di care indică dualitatea lui, fățărnicia (încercări de glume) îl recunoaștem prin faptul că este alcătuit dintr-o vocală şi o semivocală, pronunţate în aceeaşi silabă. Da, da, există și clasificări.

diftong ascendent sau urcător; semivocala precede vocala)
– că (diftong descendent sau coborâtor; vocala precede semivocala)

 

Exemple de diftongi: soare, moare, licoare, devastatoare (aș putea face oricând versuri cu monorime)

Triftong- cum ar putea spune Hagi, dacă nu ar avea acel tri ar fi diftong. Ideea este că formează grupul de sunete alcătuit dintr-o vocală şi două semivocale pronunţate în aceeaşi silabă.

Avem parte de  clasificare

  triftong ascendent sau progresiv; semivocalele preced vocala)

   triftong centrat-când vocala este încadrată de semivocale.

Să vedem niște exemple cu triftongi: Inimioară, aripioară,

Ultimul, dar nu cel din urmă:

             Hiatul-  apare între două vocale alăturate, pronunţate în silabe diferite, poet de pildă, po-et 

Acum pe final mai avem de precizat câteva aspecte cruciale. Cum precizam la început de articol, acestea sunt figuri de sunet. MARE ATENTIE- În contextul grupurilor de sunete ce, ci, ge,gi, cand urmează o vocală, iar semivocala nu se aude nu există diftong, ceapă, cearceaf, geam, etc, nu este diftong. Cratima nu ne încurcă în pronunție, de exemplu mi-a este diftong și așa mai departe. Hai capito? cum ar spune Cristi de la Torino.

Atenție!!! Există capcane latine să ne facă pe noi dacii să cădem în păcat fonetic. Pronumele EU se scrie eu dar se aude IEU, deci e triftong. În schimb ea se aude ia nu iea, deci e diftong. Europa se aude Europa nu Ieuropa cum ar spune un mare rapsod. Eram se scrie eram dar se aude ieram, deci e diftong.

Cred că te întrebi ce este o vocală și o semivocală. În limba română există 7 vocale care pot fi într-un anumit context și semivocale.

A, ă, â (î) sunt întotdeauna în vorbire numai vocale. Cum ne dăm seama de restul? Vocala poate fi prelungită, ne imaginăm că suntem ceva cântăreț smecher și încercăm ceva vocalize. Semivocala nu poate fi prelungită. Nu e dificil.

 

 

 

 

 

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *