Când se va schimba programa Bacalaureatului?

Trebuie să fim onești și să ne asumăm una alta. Eu sunt un simplu observator, dar vederea mea este foarte bună în ciuda aparențelor. Școala își pierde relevanța, absolvenții nu sunt pregătiți pentru aproape nimic, iar cu durere în suflet constat că limba și literatura română devine o materie din ce în ce mai hulită.

De a lungul timpului, literatura, a fost o armă împotriva ignoranței. Astăzi devine o disciplină școlară unde la ordinea zilei este a toci comentarii realizate de alții. În acest context este necesară schimbarea programei. Să ne înțelegem, în anul școlar 2020-2021 programa nu a fost modificată, a fost diminuată de contextul pandemic. A modifica programa înseamnă a adauga și a elimina conținut. Există o urmă de speranța la un soare nou.

Având în vedere rezultatele dezastruoase de la testele Pisa, ministerul nu a stat degeaba și a elaborat o nouă programă pentru ciclul gimnazial. Cei care vor susține Evaluarea Națională în anul 2021 sunt parte din experimentul, vrem o țară ca afară, dar condițiile sunt de România. Noua programă a exclus conținutul șablonar precum, genurile și speciile literare și a concentrat atenția pe formarea competențelor de receptare și redactare a textelor. Nu e deloc rea noua programă. Rea a fost lipsa manualelor, lipsa formării profesorilor, lipsa structurii Evaluării naționale, care a ieșit la lumină cu un an înainte de susținerea examenelor. Ce mă face să afirm că se va schimba programa și la liceu? Este simplă deducția, liceul presupune continuitate, iar elevilor le vor lipsi multe noțiuni pe care actuala programă le cere. Deci, la vară în 2021 sau în 14 septembrie ne vom bucura de o nouă programă pentru clasa a ix-a, iar matematic în anul 2024 programa va fi implementată total. Vom vedea cum va arăta și care vor fi scopurile ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *